От х:

Днес в x:

Възможно е парите за някои клинични пътеки да бъдат намалени

Ако тази година започнат преразходи в болничната помощ, здравната каса и лекарският съюз ще предоговарят цените на клиничните пътеки, при които има най-голям ръст на разходите. Ако няма съгласие, НЗОК сама ще намалява цени, обяви управителят на касата Глинка Комитов при подписването на рамковия договор за 2017 година.

Той предвижда по-гъвкави лимити за болниците вместо досегашните твърди бюджети. Месечно всички болници ще могат да харчат общо от 133 до 137 млн. лв. Те имат буфер от 3%, в който могат да надвишават парите си. "Благодарение на това те на практика ще работят без лимити", обясни д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация. Ако все пак се стигне до по-високи разходи, ще се намаляват цените. Досега всяка година болниците успяваха да стигнат до преразходи, припомня в. "Сега". 

В извънболничната помощ ще има увеличение на прегледите при специалист - за първичния касата ще плаща 20 лв. вместо досегашните 19 лв. 12 лв. ще се плаща за профилактичен преглед при 9 лв. досега. Въвеждат се показатели за лечението на пациентите с хронични заболявания като диабет, високо кръвно, които медиците трябва да се опитат да постигнат. Ако не го направят обаче, няма да търпят санкции.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини