От х:

Днес в x:

Обвиниха шеф от АПИ за трагедията в тунела „Ечемишка”

Директорът на Дирекция „Пътна инфраструктура“ към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Златев е обвиняем за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина една жена на 5 февруари. Заради случая от постовете си бяха освободени председателят на УС на АПИ Дончо Атанасов, изпълнителният директор на фирма „Автомагистрали” ЕАД Парашкев Кръстев, и директорът на областното пътно управление в София и началникът на "Пътна служба „Хемус”.

Това съобщи ръководителят на Окръжната прокуратура в София Наталия Николова.

Златев е с повдигнато обвинение заради немърливо изпълнение на задълженията си. Златев е бил информиран за корозирала носеща конструкция в „Ечемишка“ и необходимостта от обработването ѝ.

„Лицето е нарушило длъжностната си характеристика, правилник за структурата и дейността за работа на АПИ, правилник за прилагане на Закона за пътищата, и наредба за поддържане и текущ ремонт на пътища и наредба за технически правила норми за проектиране на пътни тунели. Същият е бил длъжен по трудова характеристика да предвиди ремонтни работи, да представи заявки за извършването им към АМ „Хемус“, коментира Наталия Николова.

Прокуратурата е установила, че е имало три доклада - два от 2015 година и един от юни 2016 година, с които Златев е уведомен за положението в тунел "Ечемишка" и той е следвало да предвиди ремонтни дейности и да представи план за ремонт, което не се е случило. Тепърва прокуратурата ще установява дали това е било едноличен ангажимент на Георги Златев, или е трябвало да го съгласува и да получи разрешение от някого по веригата.

Тя поясни, че за Георги Златев е взета мярка за неотклонение "подписка". Той е и първият обвиняем по случая и днес е дал обяснения в прокуратурата. 

Що се отнася до проверката, инициирана от прокуратурата след излъчен репортаж от "Господари на ефира", за начина, по който се е разплащало с фирмите, които правиха спешния ремонт след този инцидент, прокуратурата каза, че при посещението си във фирмите, които са били ангажирани с този ремонт, не са били намерени документи за плащания и фактури, съобщава БНР. Тепърва ще се изяснява и ще се преценява дали наистина ремонтът е бил по-скъп, отколкото е нормално.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини