От х:

Днес в x:

Откриха източника на съзнанието в мозъка

Невробиолози, ръководени от Кристоф Кох смятат, че съзнанието се поражда в клауструма  Учените са открили в тази структура гигантски неврон, който обхваща със своите израстъци целия външен слой на мозъка и опосредства взаимодействието между различните области, съобщава Nature.

Клауструмът е тънък слой сиво вещество, който се намира под кората на двете полукълба дълбоко в бялото вещество. Изследователите Франсис Крик и Кристоф Кох от Allen Institute for Brain Science в Сиатъл предполагат, че той играе важна роля при функционирането на съзнанието. 

Изследователите са работили с генно модифирани мишки, при които специален препарат се разпространява по целия неврон в клауструма, като го прави флуоресциращ. Това позволява да се определи пространственото разположение на неврона. Учените са създали 3D-реконструкция на три неврона от клауструма.

Един от невроните се оказал необичайно дълъг. Тялото на клетката обвивало външния слой на мозъка, като контактувало с различните области. Според Кох това говори, че клауструмът осигурява връзката между отделните части в централната нервна система и формира съзнанието. Трите неврони се простирали през двете мозъчни полукълба, и единият от тях обвивал мозъка като "трънен венец", по думите на Кох. Той никога не е виждал неврони да се простират през зони на мозъка. Тялото на мишката съдържа други дълги неврони, като нерва в крака и невроните от мозъчния ствол. Но тези неврони в клауструма изглежда свързвали повечето или всички от външните части на мозъка, които отговарят за сетивната информация и поведението.

Методът, приложен при това изследване, дава резултати, каквито учените досега не са постигали. Проследяването на един неврон по цялата му дължина в мозъка е сложно. В тази си част изследването няма опоненти. Но що се отнася до хипотезата, че именно този гигантски неврон отговаря за наличието на съзнание, тя е оспорена от друг учен - Рафаел Юст, невробиолог от Колумбийския университет в САЩ. Той смята, че съществуването на дълги неврони не доказва, че съзнанието се формира в  клуструма. Той обаче е позитивен относно метода, благодарение на който ще бъдат идентифицирани различни типове нервни кклетки в мозъка и ще се изяснят техните функции.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини