От х:

Днес в x:

Хасково с розови тениски днес срещу насилието в училище

Гимназисти, ученици и служители в различни администрации в Хасково ще облекат розова фланелка днес, за да изразят своята солидарност с жертвите на насилие в училище и да заклеймят тормоза в школата.

Инициативата е световна, провежда се всяка година в последната сряда на месец февруари и е популярна като Ден на розовата фланелка.

В този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Акцията тръгва преди десет години от Канада. През 2007 г. две момчета се обличат в розово, за да подкрепят свой съученик, станал по-рано обект на жестоки подигравки от останалите защото носел розова риза.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище.

Общинарите от администрацията в Хасково за първи път през тази година ще изразят своята солидарност, като също ще се облекат в розово.

В инициативата участват така също децата и преподавателите от училищата в Община Хасково. Те ще носят розова фланелка с надпис „Ден срещу тормоза“ . Фланелките са предоставени от местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни.

В 15 часа на 22 февруари Денят ще бъде отбелязан и пред Младежкия център, където доброволците към центъра ще раздават розови тениски и ще говорят за насилието в училище и превенцията срещу него.

Според последните данни, за миналата година, насилието в училищата в България се е увеличило три пъти за година. Най-много са случаите на физическа агресия и тормоз между ученици, нараства и натискът чрез интернет.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ей
    Ей така
    6 -1
    08:35, 22 фев 2017
    На Крадимир Черния ще му дадем ли розова тениска в знак на съпричастност ?
  • 2
    Фе
    фенове
    10 -4
    09:02, 22 фев 2017
    Всички фенки на новия кмет - в розови фанелки! Ура, да живей! Как е Юлия, как е? Града също да се опакова в розово и всички да носят розови очила. Иначе трябва да се гръмнат като видят мътната реалност.
  • 3
    Ка
    Капи
    8 -1
    09:13, 22 фев 2017
    Сервитьорите в Хасково ще сложат ли розови тениски в знак на съпричастност към мафията?
  • 4
    Ст
    странен
    4 -1
    09:18, 22 фев 2017
    Къде ги видяхте служители на общината с розови тениски? Май някой го е досвидяло да направи достатъчна бройка и само двама трима за пред камерата ще има...Или някой си ги е прибрал за работно облекло.
  • 5
    Ка
    каква е идеята
    7 -2
    09:49, 22 фев 2017
    Какъв резултат се очаква от тази инициатива? Никой няма да стане по-съпричастен или по-отзивчив. Ще се облекат едни тениски, 5 човека ще се завъртят с тях из града и дотам. Не разбирам, защо въобще се организират подобни безсмислици. Само защото някъде по света някой правел така. И какво от това, дайте и ние да ядем скакалци защото някой някъде правел това.
  • 6
    Ид
    Идеята е
    3 -6
    11:04, 22 фев 2017
    Идеята е, че когато се създаде фокус около един проблем, на него започва да му се търси решение на всички нива. Създава се гражданска позиция, децата разбират кое е правилно, едни се чувстват разбрани и могат да споделят свободно ако има проблем, на други ще окаже влияние и ще да защитят някого или да не се заяждат, за да се покажат. Такива инициативи са важни защото ценностната система е изгнила. Като гледам даже се е закъсняло.
Последни новини