От х:

Днес в x:

ТОП 10 вечни двигатели (видео)

Вечният двигател е неосъществима мечта, така са ни казвали. Устройство, което, веднъж задействано, ще продължи да се движи завинаги без допълнителна енергия, е невъзможно по силата на първия и втория закон на термодинамиката. Тук ви показваме проект, който представя различни вечни двигатели - от най-дълбока древност до съвременни. Ако щете вярвайте, ако щете гледайте видеото, което е само едно от многото в необикновения проект. Моделите са показвани на множество изложби по света, а работата по модели на нови и стари вечни двигатели продължава и в момента. Всички те са направени от скраб, няма компютърни модели и симулации.

Вечният двигател, въпреки че е невъзможен, очарова изобретатели и широката публика в продължение на стотици години, защото се базира на обещанието за на практика безплатен и неограничен източник на енергия. Фактът, че такива машини не могат да работят, защото нарушават законите на термодинамиката не е отчаял изобретатели и търгаши и опитите да бъдат нарушени, заобикаляне, или игнорират тези закони продължават.

"Преди да се започнете да строите вечен двигател, помислете как ще го спрете" 

По принцип, има три вида устройства. Първият вид претендират, че доставят повече енергия от падане или обръщане на тялото, отколкото е необходимо, за да се върнат в първоначалното им състояние, т.е. неговото КПД е по-голямо от 100% и това е най-разработваната през вековете идея.

Пребалансираното колело произхожда от Индия, в 8 век от н.е. Индийският астроном Лала описван самостоятелно въртящо се колело, задвижвано от живак, който се движи по неговите извити спици. Вариация на тази идея бе описан от индийския автор Бхаскара (ок. 1159). Колелото има контейнери с живак по ръба. Когато се завърти, живакът се движи в рамките на контейнерите по такъв начин, че колелото винаги да бъде по-тежко от едната страна на оста.

"Никое човешко изследванене не може да се нарече истинската наука, ако не може да се докаже математически"
Леонардо да Винчи

"В продължение на много години законите на термодинамиката служат на хората и никога не са били опровергани. Въпреки това, тези закони не са доказани теоретично. Те са в резултат на наблюдения. С други думи, ние вярваме в законите на термодинамиката, защото вечният двигател не е била измислен за над 300 години. Но това не означава, че не е възможно ..." представят алтернативната позиция си авторите на проекта. Цитатът е от Raymond F. Jones “Noise level”

Вечните двигатели в проекта са създадени, за да се илюстрира как те би трябвало да работят - в съзнанието на изобретателите си. В реалния свят конструкторът им е направил моторизирани версии.

"Живеем в епоха на потребление. Но много от нас са все още мечтатели и смятат, че ерата на творчеството не си е отишла. Моите модели  на Перпетум Мобиле са изградени за тях. Бих искал да вдъхновя тези хора чрез неприложимите вечни двигатели, които са проектирани преди векове", пише още авторът на проекта Валерий Иванов на сайта му.

Макар че има и по-нови модели, видеото с десетте от 2014 година си остава най-вдъхновявщо, в унисон с тези думи. Особено сферата на Архимед.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини