От х:

Днес в x:

В Холандия: Да забраним исляма, да затворим джамиите

В Холандия се заражда политически дебат за забрана на исляма в страната.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс заяви днес, че би подкрепил такава забрана, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ислямската идеология е дори по-опасна от националсоциализма", каза той в телевизионно интервю.
Вилдерс се обяви за затваряне на джамиите и за забрана на Корана, който сравни с книгата на Хитлер "Моята борба".

На предстоящите парламентарни избори в Холандия на 15 март Партията на свободата на Вилдерс се надява да стане най-голямата партия с около 20 процента от гласовете, което ще й осигури между 27 и 31 места в парламента.

Сегашната най-голяма партия, консервативно-либералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте се очаква да получи между 22 и 26 места в парламента.

Партията на Вилдерс се обявява също за излизане на Холандия от Евросъюза и за връщане на граничния контрол.

Популистът Вилдерс заяви в днешното интервю, че политиците от традиционните партии ще трябва да си взаимодействат с Партията на свободата, ако избирателите подкрепят нейната антиимигрантска и антиевропейска платформа на изборите.

"Ако избирателите решат да ни направят най-голямата политическа сила, ще трябва да работят с нас. Вие може да ненавиждате Герт Вилдерс или неговата партия, но не можете за пренебрегнете 2,2 милиона избиратели", посочи крайнодесният депутат.

В момента партията на Вилдерс има 12 от 150 места в долната камара на парламента, но социологическите допитвания показват, че той може да увеличи значително представителството й в парламента и да разчита на около 2,2 милиона избиратели, съобщи Асошиейтед прес.
 

Коментари в сайта

Последни новини