От х:

Днес в x:

Румънският министър на правосъдието подава оставка

Румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке съобщи днес, че е решил да подаде оставка, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Реших да подам оставка от длъжността министър на правосъдието", заяви Йордаке на брифинг за журналисти в двореца Виктория (Министерски съвет).

Той заяви, че всички предприети от него инициативи са били "законни и конституционни".

Именно по редложение на Флорин Йордаке правителствтоо прие миналата седмица постановление за промяна на наказателните закони, което предизвика най-големите протести в Румъния след падането на комунистическия режим през 1989 г.

Постановлението бе възприето като отстъпление в борбата с корупцията и правителството  го отмени в неделя.

От друга страна Конституционният съд на Румъния отхвърли днес възражение на омбудсмана по спорното правителствено постановление.

Конституционният съд е разгледал днес възражението, внесено от омбудсмана Виктор Чорбя, относно неконституционност на извънредно постановление номер 13. Той постанови днес, че възражението на омбудсмана е недопустимо, тъй като междувременно постановлението е било анулирано.

Чорбя атакува постановлението в петък миналата седмица по покана на президента Клаус Йоханис и след като Главна прокуратура представи серия аргументи против наредбата.

Коментари в сайта

Последни новини