От х:

Днес в x:

Под северния полюс на Марс има чист лед

Водният лед, който се намира под северния полюс на Марс, е с 95-процентна чистота, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Данните, събрани от американския космически апарат "Марс рикънисънс орбитър", потвърждават наличието на голямо количество марсианска вода под формата на лед, както и 95-процентната й чистота.

Нечистотиите са концентрирани по периферията на полярния лед, заявиха изследователи от Лабораторията по планетология в Гренобъл, Франция.

Тези своеобразни резервоари с вода под полярния лед на Марс са с общ обем 2-3 милиона куб. км, но физическите свойства на леда са малко известни.

Изследванията са извършени в района Gemina Lingula, който обхваща една четвърт от общата ледена покривка на северния полюс на Червената планета, с помощта на радара SHARAD на борда на космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА.

Изследването за пореден път показва наличието на голямо количество воден лед на Марс, което потвърждава неговата голяма роля за еволюцията на планетата, се казва в комюнике на изследователите.

Анализът на разпределението на нечистотиите, които са концентрирани по краищата на ледената покривка, може да послужи като маркер за марсианския климат.

Получените резултати ще позволят да се направи по-точна характеристика на марсианския лед и на взаимодействието му със заобикалящата го среда, се допълва в комюникето. Резултатите от изследването са публикувани в "Geophysical Research Letters".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини