От х:

Днес в x:

КТ ”Подкрепа” поиска от Радев вето за Закона за концесиите

От КТ „Подкрепа“ поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, който беше приет в последните дни от работата на 43-тия парламент.

Държавният глава разговаря с представители на Изпълнителния съвет на синдикалната организация, съобщи БНР. 

Парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. 

Предвижда се, когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за концесия за услуги е 35 години или по-дълъг, процедурата за определяне на концесионер да може да се открие след решение на Народното събрание. 

За общински концесии за строителство и концесии за услуги, при които определеният максимален срок е 20 години или по-дълъг, процедурата за определяне на концесионер да може да се открие след решение на Общинския съвет, прието с мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците. 

След срещата лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че има не малко неща, които могат да бъдат критикувани.

Според нас, би било редно президентът да упражни правото си на вето върху този закон и да го върне в Народното събрание, в който период да се състои, разбира се, по съответния легитимен начин, общественият дебат, каза Манолов. 

От КТ "Подкрепа" са засегнали още един частен въпрос, но с голяма обществена значимост. Това е въпросът със субсидията за Национална компания "Железопътна инфраструктура", която в сегашния си размер не би осигурила нормалното функциониране на тази система.

Лидерът на "Подкрепа" определи първата им среща с държавния глава като опознавателна и добави, че са искали да споделят начина, по който от синдиката виждат бъдещата си работа с президентската институция. 

От синдиката са изразили убеждението си, че президентът трябва да бъде лидер на обществения дебат, още повече че в обществото имало натрупани дълга поредица проблеми, по които има какво да се дебатира и да се търсят решения.

Манолов открои образованието, здравеопазването, социалната политика. Президентската институция е тази, която може да реализира непартийни дебати, отбеляза Димитър Манолов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини