От х:

Днес в x:

Марин льо Пен отказа да върне €300 000, ЕП й реже заплатата

Европейският парламент ще започне да удържа по 7000 евро месечно от възнаграждението на кандидатката за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен.

Това се случва, след като тя отказа да върне близо 300 000 евро средства от ЕС, които е похарчила неправомерно, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕП заключи, че в периода 2011-2012 г., в качеството си на лидер на френския Национален фронт, Льо Пен е плащала заплатите на свои съпартийци с европейски пари, които по правилата на ЕС са предназначени само за асистенти на евродепутати. 

Льо Пен, която участва във все по-оспорваната надпревара за президентските избори във Франция напролет, каза, че няма да се поддаде на натиска и няма да върне пари.

В изявление, изпратено в писмен вид на Ройтерс, тя заклейми искането като "едностранно решение, взето от политически опоненти, без доказателство и без да чакат решение от съда по процедурата, която аз инициирах". Властите в ЕС дадоха срок на Льо Пен да върне парите до днес в полунощ.

Ако френската евродепутатка не направи това, заплатата й ще бъде орязана наполовина до около 3000 евро от февруари и тя ще загуби други придобивки. Общо около 7000 евро ще бъдат удържани всеки месец от парите, които Марин льо Пен получава по европейска линия, каза официален източник. 

"Уикилийкс" с данни за Льо Пен и Фийон 

Междувременно организацията "Уикилийкс" публикува в Туитър около 4800 документа за Марин льо Пен и друг кандидат президент - Франсоа Фийон, предаде ТАСС. 

Според данните водачката на Национален фронт е назначила фиктивно като свои помощници в Европарламента ръководителката на канцеларията си Катрин Гризе и телохранителя Тиери Лежие. От фонда на ЕП на Гризе са били платени общо 299 000 евро, а на Лежие - 41 500 евро. Материалите, свързани с Льо Пен, са 1138.

Архивът за Фийон пък наброява 3630 файла и отново са свързани с фиктивни плащания. В. "Канар аншене" вече публикува разследване, което твърди, че съпругата му няколко години е била зачислена като негова помощничка в парламента и, без да изпълнява никакви конкретни задължения, е получила 900 000 евро.

Коментари в сайта

Последни новини