От х:

Днес в x:

Нова експертиза за одеждите на Левски излиза през февруари

Експертизата за автентичността на дяконските одежди на Васил Левски ще е готова през февруари. В някои медии се появиха съмнения относно автентичността на орара

През февруари ще бъдат обявени резултатите от анализа, каза за БТА директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той уточни, че орарът, който Васил Левски е ползвал при изпълнение на дяконските си задължения, е собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Одеждата е дарена на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Орарът е дълъг 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била дадена, като депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия четник Димитър Тодоров - Димитрото, уточни Църов. 

През миналата година в някои медии се появиха съмнения относно автентичността на орара, затова се е наложило той да бъде даден за анализ в лабораторията по консервация и реставрация, ръководена от д-р Иван Чокоев, каза Иван Църов. 

Резултатите от експертизата ще бъдат обявени в навечерието на 18 февруари, когато се навършват 144 години от обесването на Апостола на свободата. 

През 2015 година Регионалният исторически музей във Велико Търново започна инициативата "Музей в куфар", припомни Иван Църов. Идеята е предметите, свързани с живота на Васил Левски и съхранени до днес, да достигнат до повече хора.

Снимка на Апостола с автограф, подарена на четника Сава Пенев също е сред реликвите на музея. Сава Пенев бил член на Търновския революционен комитет, а надписът на снимката е от 1870 година. Пенев престоява в Търновския затвор заедно с Никола Обретенов и Захари Стоянов, но бил помилван в последния момент. 

Във фонда на Регионалния исторически музей във Велико Търново се съхраняват и два печата на Българския революционен централен комитет, поръчани от Левски за нуждите на организацията. Двата печата са с лъвско изображение. На единия е видим надписа "Привременното правителство в България", а под краката на лъва пише: "I отд. на БРЦК".

В печатащата част на втория печат е надписът "Български революционен комитет", и има изобразена звезда, а над лъва се четат думите: "Свобода или смърт". 
И двата печата са бронзови, а дръжките им са изработени от чемшир. Те са дарени на музея във Велико Търново през 2000 година от търновеца Петър Аладжов, емигрант в Мюнхен. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини