От х:

Днес в x:

Как ще изглежда служебният кабинет

Часове преди да назначи вчера проф. Огнян Герджиков за служебен министър-председател президентът Румен Радев събра на “Дондуков” 2 бъдещите министри.

Това пише „24 часа”, добавяйки, че всички те са експерти в своята област и гравитират към различни политически сили.

Герджиков първи пристигнал в президентството и влязъл при Радев. След него дошли и кандидат-министри и около час разговаряли.

Официалната смяна на властта ще е в петък. От „24 часа”, както и от публикации в други всекидневници, днес съставът на служебното правителство изглежда в общи линии ясен.

Той обаче не е нито официално, обявен, нито окончателен. Не всички са участвали в разговорите вчера, а и за някои постове все още се коментира повече от една кандидатура. Очертава се както следва:

Министър-председател: проф. Огнян Герджиков, 70 г. юрист, преподавател по гражданско и търговско право. Два пъти депутат от НДСВ, председател на 39-ото НС (юли 2001 – февруари 2005)

Вицепремиер и министър на здравеопазването: Илко Семерджиев. Здравен министър в правителството на Иван Костов.

Вицепремиер и министър на отбраната: бригаден генерал о.р. Стефан Янев, бивш военен аташе в САЩ. Ръководил в МО дирекции “Политика за сигурност” и “Политика за сигурност и отбрана”. Работил в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

Вътрешни работи: Пламен Узунов, бивш шеф на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Външни работи: Ради Найденов, дипломат, посланик в Берлин, а преди това във Виена. Шеф на премиерския кабинет в правителството на НДСВ/ДПС. Бивш зам.-министър на отбраната и на външните работи.

Министър по еврофондовете: Малина Крумова, служител на Министерския съвет. Шеф на оперативна програма “Околна среда” при кабинета „Борисов 1”.

Министър по българското председателство в ЕС: Любомир Иванов, шеф на националния център за подготовка на председателството. Или Деница Златева.

Финанси: Кирил Ананиев, зам.-министър в момента и в три последователни правителства през 1999-2009 г. Известен е като бюджетаря на държавата.

Икономика: Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Енергетика: Николай Павлов, изпълнителен директор на “Булгаргаз”.

Транспорт: Христо Алексиев, председателя на УС на Национална компания “Железопътна инфраструктура” и неин зам. генерален директор. Там отговаря за европроектите.

Труд и социална политика: Гълъб Донев, бивш зам.-министър (при Ивайло Калфин) в кабинета „Борисов 2”. Бивш член и председател на Надзорния съвет на НОИ.

Образование: проф. Христо Белоев, ректор на Русенския университет. Или проф. Николай Денков, бивш зам.-министър на образованието.

Правосъдие: проф. Мария Славова, преподавател по административно право и административен процес. Била е експерт по евроинтеграцията към Министерството на правосъдието. Главен редактор на списание “Правен преглед”.

Спорт: проф. Даниела Дашева, преподавател в Спортната академия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини