От х:

Днес в x:

Подписахме с Долна Саксония за сътрудничество в земеделието

България и Федерална провинция Долна Саксония подписаха декларация за сътрудничество в областта на земеделието и хранителния сектор.

Това стана по време на среща между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на прехраната, земеделието и защитата на потребителите на Федерална провинция Долна Саксония Кристиян Майер, съобщиха от пресцентъра на Министерството. 

Двамата изразиха готовност за разширяване и задълбочаване на съществуващите от години контакти. Министър Танева посочи, че целта е взаимно да бъдат насърчавани ресурсите от селските райони и земеделието. 

„През последните две години земеделието в България бележи ръст, като една част от това развитие в отделни сектори се дължи на обвързаната подкрепа, която в този период страните-членки могат да прилагат“, подчерта българският министър. 

По думите й, по-задълбочените отношения между страните-членки ще помогнат да бъде превъзмогнато по-консервативното отношение на Европейската комисия към промените в Общата селскостопанска политика (ОСП). 

„Трябва да бъдем по-смели в решенията си за нейната промяна, за да бъдем по-конкурентоспособни на пазарите в трети страни“ категорична бе Танева. 

От своя страна Кристиян Майер заяви, че страните-членки трябва да подкрепят иновациите и да развиват заедно земеделието. 

Не трябва да забравяме и важността на подпомагането за земеделските производители по линия на Програмата за развитие на селските райони, посочи още той. 

Двете страни ще си сътрудничат в областта на животновъдството и растениевъдството, както и в областта на прилагането на Общата селскостопанска политика и в частност схемите и мерките, свързани с директните плащания. Това ще създаде благоприятни условия за развитие на съществуващите отношения, включително и чрез обмен на информация и трансфер на знания, както и взаимно участие на изложения и форуми. 

В рамките на изложението „Зелена седмица 2017“, което се провежда в град Берлин, Германия, министърът на земеделието и храните Десислава Танева проведе срещи и с министъра на околната среда и земеделието на Федерална провинция Саксония Томас Шмид, както и с министъра на земеделието на Кралство Нидерландия Мартин ван Дам. 

По време на срещите бе дискутирано бъдещето на Общата селскостопанска политика.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини