От х:

Днес в x:

Прокурори ще изберат член на Висшия съдебен съвет

Прокурори от София и страната ще се съберат днес в столичната зала "Универсиада", за да изберат нов член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на обвинителите. Той ще влезе на мястото на скандално уволнения през 2014 година Камен Ситнилски, който беше отстранен с гласовете на 16 от членовете на ВСС, въпреки че по закон за освобождаването на член на съвета са нужни 17 гласа. През април тази година, докато все още казусът му беше висящ пред Върховния административен съд, Ситнилски внезапно почина.

Предишната събота се проведе първото събрание на обвинителите , на което се избра председател на събранието, мандатна комисия, избирателна комисия и избирателни секции и беше изслушан кандидатът. Изслушване на практика нямаше, защото към единствения кандидат - зам.-окръжния прокурор на Хасково Розалин Трендафилов, нямаше нито един въпрос.

За сметка на това пред журналисти той представи основните приоритети, по които би работил, ако получи подкрепата на колегите си да стане част от ВСС.

"Вярвам, че въпреки краткия период мога да допринеса с практическия си опит. А в личен план, с оглед приключването на професионалната ми кариера, мисля че това е достоен нейн завършек", заяви тогава Трендафилов. 

Вчера от ВСС съобщиха, че 1341 прокурори са избрали да гласуват онлайн, а 166 ще отидат да пуснат хартиени бюлетини в зала "Универсиада". Резултатите от електронния вот ще бъдат готови почти веднага след приключването на избора, но ще бъдат огласени след преброяването на бюлетините. Иначе гласуването в залата ще се предава и "на живо" на сайта на съдебния съвет. То се провежда по новите правила, разписани в Закона за съдебната власт.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини