От х:

Днес в x:

Варненските митничари взимали 45 000 лв. такса ”експрес”

До 45 000 лева месечно са взимали задържаните митничари на "Варна-запад" от такса "експрес", с която рекетирали вносители от Китай и Япония.
Ако фирмите не я платели, контейнерите им се бавели на пристанището и компаниите губели по 150 евро на ден, съобщава burgas24.bg. 

Получавали и "бонус" - проверка, при която товаренето и разтоварването са за сметка на фирмата. При нея се случвало дори да бъде унищожена част от стоката, съобщи в Спецсъда прокурор Милко Първанов. 

Той настоя за постоянен арест на началника на пункта Деян Йорданов и шефовете на смени Ивайло Арнаудов, Любомир Киров, Анна Борисова и Галин Русев. 

Таксата зависела от големината на контейнера и стоката. Тарифите започвали от 50 до 600 лв. и нагоре за контейнер, каза още обвинителят. У част от арестуваните имало списъци на фирмите и сумите, които трябва да бъдат взети. В спецсъда стана ясно, че ключова роля за хода на делото ще имат показанията на спедитора Георги Табаков, в чийто дом е намерено куфарче с 600 000 лв. 

Той е разказал пред съдия за схемите за изнудване. Табаков също е сред обвиняемите, но е пуснат срещу 5000 лв. 

Деян Йорданов се защити, подчертавайки, че с този спедитор всеки ден служителите на митницата влизали в пререкания. Според Йорданов той декларирал стоките на по-ниски цени, които впоследствие били оспорвани, и допусна, че Табаков си отмъщава.

На 13 януари на пристанище "Варна - Запад" заради корупционни престъпления бяха арестувани 25 служители на митницата. Един от обвиняемите е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, а останалите петима са задържани за 72 часа. Това са началникът на пункта „Варна - Запад" и четиримата началници смени на този пункт. 

При претърсвания на задържаните на митница „Варна - Запад" са намерени крупни суми пари - над 700 хил. лв. 

На 15 януари специализираният съд остави в ареста обвинените в корупция варненски митничари. 

Съдът стигна до това решение, тъй като счете, че съществува реална опасност и петимата обвиняеми да извършат друго престъпление
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини