От х:

Днес в x:

Референдумът за конституцията на Турция на 26 март или 16 април

Завърши първият кръг от обсъжданията в турския парламент на пакета с конституционни промени, които въвеждат президентска форма на управление. Депутатите завършиха обсъждането и гласуването на пакета от 18 поправки на конституцията, всяка от които получи достатъчна подкрепа (над 330 гласа).

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи подкрепата на опозиционната Партия на националистическото действие и благодарение на гласовете на нейните депутати промените бяха одобрени.

С това Турция се приближи до въвеждането на президентска система за управление, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според близки до управляващата ПСР среди обсъжданията в парламента се очаква да приключат на 21 януари, след което се очаква да се одобри датата за провеждане на референдум за промените.

Предлагат се две дати - последната неделя на месец март (26 март) или 16 април, като датата ще зависи и от това кога президентът ще парафира закона за промените.

Предвижда се законът да бъде внесен на 23-24 януари при президента, който разполага с 15-дневен срок. След неговото одобрение ще бъде определена и конкретната дата за провеждане на референдума.

Законът предвижда насрочването на референдум за конституционните промени да стане в първата неделя след изтичането на 60 дни от обнародването му в Държавен вестник, т.е. в интервала 26 март - 16 април т.г.

/БТА/

Коментари в сайта

Последни новини