От х:

Днес в x:

България не иска да признае присъствието на американски военни

България сякаш се срамува или със сигурност се опитва да не обявява шумно разполагането на американски военни сили на своя територия, след като САЩ вече започна да предислоцира военни в Централна и Източна Европа. Поведението ни като страна-член на НАТО контрастира на това на Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния, които приветстваха идването на 3500 военни и стотици бронирани машини.

На практика у нас няма трайно да се разполагат щатски бронирани машини, въпреки че през последните години на няколко пъти висши щатски военни заявяваха, че такива ще бъдат разположени. За България обаче е избран съвсем различен вариант на постоянно присъствие от това в останалите държави - чрез учения. Затова от почти две години у нас се провеждат непрекъснати маневри както на съвместната българо-американска база Ново село, така и на Граф Игнатиево, пише в. "Сега".

Противоречивият сигнал относно присъствието на американски военни на българска територия беше даден от военния министър в оставка Николай Ненчев, който заяви в края на миналата седмица, че България не е част от решението за разполагане на американски военни в Източна Европа. "Това е решението, което взехме във Варшава и то е за Прибалтийските републики и Полша. Ние нямаме ангажимент към тази операция", заяви още той.

Изявлението на военния министър е странно, тъй като от години страната ни е част от операцията "Атлантическа решителност", в рамките на която е засилването на военното присъствие на САЩ в Европа. Това може да се види и на сайта на операцията. Тя беше започната след анексирането на Крим от Русия, за да се гарантира сигурността на източния фланг на НАТО.

Ротациите на американските военни за учения са през 6 месеца, което означава, че чрез отделни военни части те присъстват непрекъснато, за да бъде гарантирана сигурността на източния фланг. За тази година не е ясно все още какви съвместни маневри са планирани между армиите на двете държави. През септември 2016 година щатски изтребители поеха временно и охраната на българското небе.

През тази година НАТО възнамерява да изпрати в Полша, Литва, Латвия и Естония няколко хиляди войници. Първо те ще бъдат настанени в Полша, а след това в още седем държави - от Естония до България. Командването ще бъде в Германия.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини