От х:

Днес в x:

Режим на тока при спиране на блок в ”Козлодуй”

До режим на тока може да се стигне само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй".

Това каза бившият енергиен заместник-министър и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов, цитиран от БНР. 

Водноелектрическите централи могат да компенсират евентуалното спиране на работа на блокове от ТЕЦ-овете, добави той.

Според Айолов решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата.

Със заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България от 1 ч. тази нощ. Не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни. 

Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище. 

"Системата – това, с което разполага като базови мощности при 7500 мегавата върхови натоварвания, тя вече е на ръба на ножа. Едно е по табели какво има инсталирани мощности, друго е това, на което може да се разчита", каза Айолов. 

По думите му много сериозно са амортизирани базовите ни мощности, като изключим рехабилитациите в "Марица-изток", които се правиха, но всичко друго работи на честна дума.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини