От х:

Днес в x:

Българин сред 100-те изявени личности на Европа

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов въвежда метода “Монтесори” в детските градини.

Пловдивчанин за първи път попадна сред стоте личности, които променят Централна и Източна Европа с иновации. Зам.-кметът Стефан Стоянов е един от четиримата наши в класацията New Europe 100, организирана от Res Publica, “Гугъл”, Международния Вишеградски фонд и “Файненшъл Таймс”. Другите отличени българи са изпълнителният директор на Ontotext Атанас Киряков, чиито продукти се използват от БиБиСи и Британския музей, Антон Ценов и Николай Андонов - основатели на платформата за обучение и тренинги на млади предприемачи Start it Smart.

34-годишният Стефан Стоянов, втори мандат вицекмет, е избран за новаторски подход в образованието. Негова е идеята за въвеждане на метода на италианската лекарка и педагожка Мария Монтесори в публични детски градини в Пловдив, което се прави за първи път както в страната, така и в Югоизточна Европа. От този месец 10 групи в 5 забавачки ще се обучават по тази система. Тя е създадена преди повече от 100 г. и се ползва в 98 държави по света. В някои се е разраснала до основни и средни училища и е претърпяла реформи. “Монтесори търси таланта на детето още в ранна възраст, насочва вниманието към неговата индивидуалност и личностно развитие. Дава му свобода за избор”, обяснява Стоянов. По думите му възпитанието “Монтесори” в една градина започва с най-елементарни неща - хлапетата се научават сами да се обличат и събличат, да се обуват и събуват, да слагат и вдигат масата за хранене. Назидателният подход на учителя отсъства, той не повишава тон и не се кара. Няма забележки и наказания за децата, както и бурни поощрения. 

Класическият метод на моркова и тоягата отсъства. Задачата на педагога е да помогне на малкия човек да открие своя потенциал. Под формата на игри и проекти децата се занимават съобразно своите наклонности, като всеки ден са планирани конкретни занятия.

В тях се използват специални материали, подпомагащи развиването на моториката и сензориката на хлапетата. Според Стефан Стоянов прилагането на метода “Монтесори” дава изключителни резултати - развитие на умение за работа в екип от ранна възраст, изява на силните страни на децата и възпитанието им в самостоятелност и толерантност.

Над 50 преподаватели в Пловдив се обучават в 10-месечен курс по педагогика “Монтесори”. В следващите 2 г. всеки един от издържалите изпита ще бъде наблюдаван от експерти как се справя и на третата година ще получи диплома.

“До края на 2017-а в града ще има подготвени 130-140 педагози по “Монтесори”, ще бъдат обхванати над 1200 деца”, посочва Стефан Стоянов.

По думите му интересът на родители и директори на градини към новата система е огромен. Преди няколко месеца на годишната конференция “Монтесори Европа” в Берлин пловдивският проект впечатлил с мащабността си всички участници. Неотдавна лично шефът на “Монтесори Европа” Мириам Стефълс е пристигнала под тепетата, за да се запознае на място с програмата за публичните детски градини.

“Започваме с предучилищното образование, за да създадем солиден фундамент, който впоследствие да се надгражда. Целта ни е да разширим проекта към яслите, а защо не и за училищата”, коментира зам.-кметът. Той е сред инициаторите и на програмата “Иновативни училища”, внедрена за първи път в Пловдив преди 2 г. В нея вече са обхванати 10 учебни заведения в града. Без да се променя държавният образователен стандарт, са вкарани иновативни методи - работа в екип, проектно ориентиране на ученето, съвременни технологии. По нов начин изглеждат дори класните стаи. Чиновете са наредени така, че да могат децата да работят по групи. Ефектът е създаване на отборен дух и чувство за общност.

В пловдивските иновативни училища в момента се въвеждат големите образователни системи Google classroom и Microsoft 365, които вече са преведени на български. По този начин целият учебен процес се изнася в интернет пространството и е достъпен и за родителите. Целта е да се споделят ресурси, да се създаде достъпна и лесна среда, обучението да се направи по-интересно за децата и да се задържи вниманието им.

Полагат се усилия и за налагане на дуалното обучение в част от 34-те професионални гимназии в Пловдив и региона. В момента в тях има повече от 7000 ученици. През септември министерството на образованието, община Пловдив, “Тракия икономическа зона” и “Индъстри уоч” стартираха образователно- индустриален борд “Тракия”

“Задачата ни е да вкараме бизнеса в професионалните училища и да удвоим приема в тях в следващите 5 г. Пловдив се превръща в един от големите индустриални центрове на Югоизточна Европа, което означава, че имаме нужда от повече добре квалифицирани специалисти”, обяснява Стефан Стоянов.

По думите му все повече млади хора се насочват към професионалните училища заради по-добрата реализация, която имат, след като завършат, и високото заплащане.

Друг важен фактор за икономиката и образованието на Пловдив са IT и аутсорсинг индустрията. Градът е втори център за двата сектора в страната. 5000 млади хора под тепетата вече са заети в тях, очаква се броят им да се удвои в следващите 4-5 г.

Като зам.-кмет по образование, бизнесразвитие и иновации Стоянов е сред моторите и на проекта за стартиране на новата специалност “Софтуерно инженерство” в ПУ “Паисий Хилендарски” от т.г. В разработването на програмата ѝ са участвали IT експерти от компании в региона, а община Пловдив е помогнала за привличане на 19 молдовци и украинци от български произход, които са се записали за студенти в този профил. В същата специалност ще учат и 11 българи - лауреати на олимпиади

На всичките 30 младежи градската управа поема таксите и стипендиите им във вуза за първата година, както и разходите за общежития. Сумата е близо 200 000 лева. "

Очакваме фирмите от IT сектора да предложат стажове и работа на тези студенти, както и да облекчат финансирането, като споделят с общината разходите. Планираме да разширим проекта и към други университети за още специалности”, уточнява Стоянов.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини