От х:

Днес в x:

Муравей Радев: Сами си спретнахме политическа криза

През миналата година България сама си спретна една политическа криза от нищото и сега ще си сърбаме попарата. Това обяви в ефира на Нова ТВ бившият финансов министър Муравей Радев.

Той обясни, че за 2017 г. има една добра и една лоша новина. "Добрата новина е, че все пак бе приет бюджет за тази година, без особени промени, и всъщност той гарантира първото полугодие", заяви той.

По думите му се гарантира една фискална стабилност и сигурност, и функционирането на държавата безпроблемно за първите 6 месеца. И то във време, когато ще се сменят поне три правителства - настоящото в оставка, служебният кабинет и редовният, който може да си направи нов бюджет.

"Добрата новина е, че има стабилност в тази нестабилност чрез приетия бюджет", изтъкна Муравей Радев.

Лошата новина е, че няма друга добра новина, отсече бившият финансов министър.

Външните причини са свързани със случващото се в света. "Хората полудяха, пълен световен разпад. Сякаш цивилизацията е поставена на някакво огромно изпитание", коментира Муравей Радев. По думите му, тази външна световна нестабилност дърпа световната икономика назад. Това ще удари и европейската икономика, а също и България.

Когато има политическа криза, институциите преставали да работят или работели на празен ход. "Държавният чиновник се поуслушва, гледа кой ще дойде на власт и дали утре ще е на работа, или ще го изгонят", изтъкна Мураве Радев.

Икономиката замръзва и спира да работи. В нея не се инвестира, няма свежи парични потоци, които да създават нови продукции, няма нови работни места. В тази ситуация, според него другите държави наоколо вкарват свежи пари в своите икономики и техният продукт става по-евтин и по-качествен. Затова си купуваме него, а не българския, който остава в склада.

Според банкера Левон Хампарцумян икономически активните ще живеят по-добре и през 2017 г. Той вижда световен процес, при който пиарът замества действието. Политиците много обичали да се снимат пред някакви снегорини, въпреки че очевидно снегорините са по-малко, отколкото трябва, смята той.

Банкерът предупреди, че като заместим действието и разума с пиар, дългосрочно затъваме. Той препоръча да се фокусираме върху дългосрочни цели, които имаме като държава и като нация. "Например 40% функционално неграмотни - това е драма", отсече Хампарцумян.

Решаването на тази драма не е въпрос на един декрет или едно правителство, а на усилия в продължение на 15-20 години, за да накараме културно и битово изостаналите хора да изпратят децата си на училище, където да получат амбицията да постигат повече. Това са надпартийни неща, заключи банкерът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини