От х:

Днес в x:

Криотерапия при - 90 градуса кара тялото ви да си мисли, че умира

Една от най-горещите тенденции в момента е криотерапията, която кара тялото ви да си мисли, че умира.

Процедурата изисква да прекарате няколко минути в камера, при температура от – 90 градуса по Целзий (ако останете по-дълго, последиците ще са смъртоносни). Тази терапия активира защитните сили на организма и води до производството на огромно количество ендорфини. Неконвенционалното лечение е предпочитано от спортисти и знаменитости.

Тъй като исках да разбера за какво е цялата тази сеутня, се отравих към лондонска клиника, за да изпробвам терапията лично, пише в материала си Роб Прайс.

90 градуса под нулата са достатъчно смразяващи, дори да сте се навлекли с палто и термо екип. За криотерапията обаче трябва да сте почти гол.

След като ми обясниха накратко какво да очаквам, бях готов да вляза в камерата. Макар и да е стилна, лентата за глава трябва да предпази ушите ми от замръзване.

Излагал съм се на ниски температури и преди. Веднъж работех за склуптор на ледени фигури, работата ми се състоеше в отстраняване на леда от пода при температура – 20 градуса по Целзий. Беше смразяващо преживяване. Това тук бе нещо съвсем различно. Нетърпимо студено. Всяко косъмче по тялото ми бе покрито със скреж.

И въпреки че имах на разположение личен инструктор, който непрекъснато ме окуражаваше отвън, аз не чувах нищо. Не знаех колко време остава до края на сесията. Дали жестът с двата пръста означава, че остават две минути, или че толкова са изминали или това е просто жест символизиращ мир.

До края на 3-минутната сесия, треперех неудържимо. Какъв бе смисълът от всичко това ? Клиниката твърди че терапията има множество ползи – подобрява възстановяването на мускулите, облекчава кожните заболявания и болката, помага ви дори да отслабнете, защото ускорява метаболизма.

Реалността е малко по-различна. Така наречената терапия не е официално одобрена за нито едно от изброените състояния, поне според Американската агенция по храните. С други думи, съществуват твърде малко научни доказателства в подкрепа на горните твърдения. Това обаче не спира множество известни личности да се подлагат на криотерапия.

5-мата най-скъпоплатени спортисти в света, редовно използват криотерапия, твърди управялващия директор на клиниката - сред тях звезди като Леброн Джеймс и Кристиано Роналдо.

Беше изключително диво преживяване. Радвам се, че го направих, макар и да е леко мазохистично. Беше брутално студено, но определено се почувствах по-жизнен и буден, когато излязох. След няколо минути обаче се върнах в обичайното си състояние.

Една подобна сесия не е никак евтина – цената и във Великобритания е 95 паунда – особено като се има предвид, че за максимален ефект се препоръчват от 8 до 10 сесии.

Няколко месеца след посещението на клиниката, не съм изпитал желание да го сторя пак. Ползите от криотерапията са съмнителни, това са страшно много пари за 3-минутен смразяващ дискомфорт, категоричен е Прайс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини