От х:

Днес в x:

Пътната агенция пести от химикали против заледяване

За да пести пари, пътната агенция ще използва само в краен случай скъпи химикали против заледяване, подчертават днес "Сега" и "Труд".

Това вероятно ще доведе до нови усложнения на пътната обстановка и шофьорите ще карат по заледени шосета, предупреждават всекидневниците.

Всяка зима се залагат 50-60 милиона лева за зимно почистване, припомня "Сега". И тази година са предвидени толкова, но ако се ползват скъпи химикали, сумата ще набъбне до 200 милиона, колкото е годишно бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура".

Затова, вместо да обработва асфалта с модерни химикали, АПИ ще ръси основно сол, каквато е традицията от десетилетия. Солта обаче не е ефективна при температури по-ниски от минус 10 градуса, а има и друг недостатък - силният вятър я отнася.

Ръководството на агенцията влезе в обяснителен режим за химикалите, след като рано сутринта в четвъртък предупреди, че ефективността на средствата, които се използват за обработка на асфалта, при температури под -10º С намалява. А за следващите няколко денонощия се очакват минус 20 градуса през нощта.

Но при покачването на температурите тези химикали ще сработят, опита се да внесе успокоение шефът на АПИ Дончо Атанасов, който е бивш депутат от БСП.

Партията по-рано излезе с остра декларация против ГЕРБ и президента Плевнелиев заради непочистената магистрала "Тракия" на 30 декември.

Снощи Атанасов уточни: "99% от пътищата се обработват със сол. Това е основното, което се ползва. Рядко температурите падат до -18 или -20 градуса. Фирмите по снегопочистването са подготвени и с другите химикали, които действат при ниски температури. Но ако те се използват цяла зима, би струвало 3-4 пъти по-скъпо", уточни Атанасов.

Регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че макар и по-скъпи, тези материали ще се използват. Според нея те се полагат главно по мостове.

Проблема за химикалите "Труд" изтъква под заглавие "ЛУГАВЯТ НИ за по-евтино, пътят замръзва".

Всекидневникът пояснява, че солите калциев и магнезиев хлорид за минути топят леда дори при -30 градуса. Обаче лугата е 4 пъти по-евтина от калциевия двухлорид.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини