От х:

Днес в x:

7 леви кандидати на първични избори за президент на Франция

Върховният орган за първичните избори на левицата във Франция оповести днес официалния списък с кандидатите за президент, включващ седем имена, съобщи в сайта си телевизия Франс 24.

Сред седмината претенденти четирима са социалисти и трима от съюзни партии, които ще се конкурират на първичните избори на 22 и 29 януари, организирани от Социалистическата партия преди президентските избори през 2017 година.

Социалистическите кандидати са бившите министри на образованието Беноа Амон и Венсан Пейон, бившият министър на икономиката Арно Монтбур и напусналият премиерския пост Манюел Валс.
Другите трима кандидати са Силвиа Пинел от Лявата радикална партия (ЛРП), Жан-Люк Бенамиас от Демократичния фронт (ДФ) и Франсоа Рюжи от Екологичната партия (ЕП).

Кандидатурите на други двама социалисти - Жерар Филош и Фабиен Вердие - не бяха одобрени.
Организаторите се надяват участието на тези първични избори за кандидат-президент на френската левица да бъде също така голяма, както през 2011 година, когато на първия тур гласуваха 2,6 милиона души. За да могат да гласуват, те трябва да имат френско гражданство и да са включени в избирателните списъци преди 31 декември 2015 година.

Освен това, за да гласуват в някоя от 7400-те избирателни секции във Франция, те ще трябва да платят 1 евро за организационни разходи ида подпишат харта за "ангажимент за признаване на ценностите на левицата и на еколозите".

Преди първия тур в неделя, 22 януари, кандидатите ще имат само пет седмици за предизборна кампания, прекъсвани от новогодишните празници.

Социалистическата партия ще плати по 50 000 евро на всеки кандидат, за да финансира кампанията си. От своя страна кандидатите ще трябва да подпишат "етична харта", определяща правилата за поведение по време на кампанията, включително подкрепа за победителя във вота.

Насрочени са три телевизионни дебата - в четвъртък, 12 януари, в неделя, 15 януари и в четвъртък, 19 януари. Дебатът между двамата финалисти е насрочен за сряда, 25 януари. (БТА)

Коментари в сайта

Последни новини