От х:

Днес в x:

Гореща нощ във Варшава! Хиляди блокираха парламента

Изображение 1 от 5

    Протест срещу ограничаване свободата на медиите в Полша започна от парламентарната трибуна и се разрасна до многохилядна демонстрация във Варшава и блокиране на парламента. На фасадата на сградата с лазер се изписва "Свободни медии. Свободна Полша".

    Около 1 часа след полунощ всички изходи на сградата бяха препречени от протестиращи. Вратите се охраняват от стотина полицаи, но те бяха обкръжени от множеството, което скандира, че блокадата няма да бъде свалена и призовават ръководителят на управляващата партия Право и справедливост да излезе при тях.

    Според тях парламентът се опитва незаконно да приеме проектобюджета за 2017г.

    По-рано през деня три опозиционни партии обвиниха председателя на парламента, че нарушава Конституцията, след като той премести ключов вот за бюджета извън пленарната зала и забрани на медиите да записват гласуването.

    Събитията започнаха, когато депутатът Михал Шчерба от центрастката Гражданска платформа зае парламентарната трибуна с плакат "Свободни медии" и бе изключен от заседанието и гласуването от председателя Марек Кучински от управляващата партия.

    Тогава и други депутати от опозицията застанаха на подиума със скандирания "Свободни медии!" и "Не на цензурата!"

    "Ройтерс" коментира, че това е първият подобен протест поне от десетилетие насам.

    След като парализата в работата на парламента продължи няколко часа, Ярослав Качински, лидерът на "Право и свпаведливост", каза на репортери, че за участващите ще има последици. "Няма да позволим да ни тероризират. Категорично ще прокараме бюджета", добави той.

    Правилата, предложени от ръководството на Сейма (долната камара на парламента), ще оставят от началото на 2017г. само 5 телевизии справо да правят записи на заседанията и ще ограничат броя на журналистите, които се допускат в сградата.

    В петък най-големите независими новинарски медии в Полша направиха съвместно изявление, в което кават, че "това ограничение преди всичко удря не журналистите, а правото на гражданите да са напълно информирани какво правят хората, избрани от тях в парламента".

    Администрацията на Сейма отвръща, че предложението било частично вдъхновено от регулациите за медиите в Европейския парламент и парламентите на други държави.

    Според документа тази година са издадени 300 постоянни и 200 временни акредитации за журналисти, а когато има заседания се издават до 300 пропуска на ден. "Промените не само ще увеличат сигурността и професионализма на журналисти и политици, но и ще подобрят имиджа на Сейма и Сената", допълва текстът на предложението.

    "Полският парламент винаги е бил широко отворен за журналистите от 27 години насам. Това служи на полската демокрация, служи на това да се задават неудобни въпроси", каза Владислав Косиняк-Камиш, лидер на опозиционната Селска партия. "Сега ще излиза само едно послание и това не е добре за общественото мнение."

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини