От х:

Днес в x:

Атанасов видя злоупотреба с власт в новия антитерористичен закон

„В този закон има няколко сериозни възможности за злоупотреба с власт. На първо място в него се регламентира въвеждането на антитерористична операция и това ще се случва еднолично със заповед на министъра на вътрешните работи. И то с обяснението, че има риск от терористичен акт. Рисковете може да са много, някои от които да са фалшиви", заяви пред NOVA ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок.

И възропта: „Преди две години ние отнехме полицейските правомощия на ДАНС. Причината е, че така могат да ви задържат безпричинно за 24 часа".

Според новия Закон за противодействие на тероризма, при поискване на ръководителя на акцията, медиите ще трябва да предават незабавно и без изменение информация на обществеността. Тя не трябва да съдържа данни за тактиките на операцията, участниците в нея, както и факти, които могат да попречат на операцията или да застрашат хората, свързани с нея.

„Най-тежкият проблем е въвеждането на специален ред, по който се провеждат специални разузнавателни средства, като първият орган, на който се дават изключителни правомощия, е главният прокурор. А прокуратурата в България е безотчетна и безконтролна", добави ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок.

„В закона е записано, че тези правомощия на ДАНС за 24-часово задържане, са само и единствено в случаите на международен тероризъм и екстремизъм", контрира Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини