От х:

Днес в x:

Разпънаха Коледна софра пред читалище „Заря“

    Коледното настроение гръмна в центъра на Хасково днес с откриването на празничната  кулинарна изложба, която подредиха пред Читалище „Заря“ 22 от 30-те читалищни колектива от Хасково и селата.

    Гозби, традиционни за населените места, от където идват украсиха трапезата на открито. Един от гвоздеите на изкусителното изложение представи читалище “Тодор Велев“от с.Гарваново-коледна мусака.

    Ястието гарвановци правят само един път в годината, когато заколят прасето. Коледната мусака, която е само от свинско месо, подправено с риган, чубрица, кимион и черен пипер, а при печеното за разкош се слагат и цели люти чушлета, събра край тавата много от посетителите.

    Народно читалище „Арарат 2001“ представи традиционната арменска коледна кухня. Баница с кайма, сладкиш, който наподобява тулумбичка, но не е толкова сиропиран и на български са казва „ушички“, а на арменски -“аганч“, предложиха от арменската общност в града. Освен това топ предложението им беше Коледна пита, която те правят със захар и канела.

    А зад мястото, на което представиха традиционните ястия от с.Криво поле, 71-годишната баба Тянка с пръчка дрян в ръката наричаше на минувачите: Плодородна да е годината, да няма суша! Да сме живи, здрави, жилави, като дряна!

    Тя вече е ушила торбичките за Коледа, както е традицията. В тях ще сложи по орехче и бонбончета,ще добави и дрянови пъпки. Така ще ги даде на децата. Според традициите в нейния край, орехчето се чука на Бъдни вечер и по ядката му се гадае каква ще е годината-ако излезе цяла знамението е за плодородна година. Дряновите пъпки пък се слагат върху печката и ако те пукат-на здраве е.

    Читалището в Криво поле показаха и ястия по стари рецепти, като гьожето. То се прави в къща с новородено, когато бебето навърши 40 дни. Приготвя се от смляна на хромел три пъти царевица, измита в няколко води. Съотношението на царевицата към водата, в която се вари, е 1:3. Добавя се малко олио и се бърка. „Това е кривополската виагра“, добавя баба Тянка.

    За доброто настроение на всички край трапезата танцуваха възпитаниците на хореорграфа Иван Иванов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Лу
      Лукарски -седесарски
      4 -19
      14:34, 14 дек 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Hm
      hm
      2 -3
      17:01, 14 дек 2016
      "Читалището в Криво поле показаха"...
      читалище - единствено число
      показаха - множествено число
      Не се ли срамувате?
      • Hm
        hm
        2 -3
        18:02, 14 дек 2016
        Научете кога се пише запетая пред " като"
    • 3
      Do
      doktor
      1 0
      15:40, 16 дек 2016
      За пореден път снимките, които качвате са на избирателен принцип и акцентирате на няколко читалища основно Криво поле и Болярово по този начин пренебрегвате представителите на останалите читалища, които също се бяха подготвили с традиционни и интересни ястия които също изглеждаха и бяха вкусни . Срамно е, че не е акцентирано примерно с две снимки и с коментар отдолу за гозбите на най-голямото читалище Заря, от по известните не виждам снимки на ч-ще Тракия , Зора , ч-ще Ари е снимано съвсем отстрани . Секретарката на Болярово как не я е срам да се пъчи на снимките при наличието на нарушението което извърши за да я назначат на работа и след това се постара да изгонят по най- безкрупулния начин като мръсно коте предишната секретарка за който случай целия град знаем . Ставате смешни опитвайки се да толерирате едни за сметка на други !

    Още новини

    Последни новини