От х:

Днес в x:

Путин предупреди Меркел, че Украйна заплашва газовите доставки за Европа

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди германския канцлер Ангела Меркел, че има заплаха за газовите доставки на Москва за Европапрез Украйна. Това съобщава Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, предаде Радио Свободна Европа.

Путин е подчертал пред канцлера, че Украйна няма желание да се подпише под контракт за руски газови доставки за предстоящата зима и че това "заплашва транзита за Европа". Москва предупреди, че Украйна може да отклони руския газ, предназначен за европейските потребители.

Говорител на украинския премиер обаче заяви, че Киев остава надежден доставчик на руски газ за европейските потребители.

"Доставеният от Газпром природен газ до източната граница на Украйна за транспортни цели ще бъде доставен до западната граница по съответния начин, цялото количество, и ще продължи спазването на съществуващия договор за транспортиране на природен газ, сключен между Нафтогаз Украйна и Газпром", увери говорителят пред Интерфакс.

Европейските държави получават 1/3 от внасяния газ през газопровод през Украйна.

По време на преговори на 9 декември възникна нов спор за газовите доставки. Киев настоява за договор с нови условия, което се отхвърля от Москва.

Освен това Меркел и Путин са обсъдили изпълнението на минските договорености от 12 февруари 2015 година за разрешаване на конфликта в Украйна. Руският лидер е подчертал необходимостта от прекратяване на провокациите на киевските власти.

Двамата са обсъдили и ситуацията в Сирия.

Телефонният разговор е по инициатива на германската страна.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини