От х:

Днес в x:

Станишев в Сюлеймания: Битката срещу ИД е и за Европа

Партията на европейските социалисти (ПЕС) събра прогресивни партии от Европа и Близкия Изток в Иракски Кюрдистан.

Това съобщиха от екипа на лидера на ПЕС Сергей Станишев.
"ПЕС е единствената европейска партия, която системно общува на политическо ниво с нейните партньори в региона. 

Стремим се да бъдем максимално близо до случващото се, вместо да слушаме преразкази в офисите си. Срещаме се лице в лице с лидерите в региона, с хората, които водят ежедневната битка срещу Ислямска държава, с бежанците, които са загубили дома и поминъка си.", заяви Станишев по време на организирания от ПЕС форум.

Конференцията "Предизвикателството да завършиш един конфликт: да защитим свободата от терора, да предпазим бежанците и да положим усилия за демократичното развитие на региона" е втора след проведената миналата година в Ливан. Тя е по теми, свързани с тероризма, бежанците и вътрешно разселените лица, както и с демократичното развитие на страните от региона.

"За повечето хора бежанците са проблем само за Европа, но това не е така - в съседните на Сирия страни те са няколко милиона. Огромен е и броят на вътрешно разселените лица, включително в Ирак. Повечето смятат, че тероризмът е проблем само в Европа, но това също не е вярно. Не трябва да забравяме, че битката срещу "Ислямска държава" се води и тук, в Ирак, където големи територии около Киркук бяха отвоювани именно с цената на много жертви от кюрдските бойци пешмерга. Безценна е и тяхната роля в операциите при Тикрит и Мосул. Тази битка е битка и за нашата свобода - за свободата на Европа", допълни Станишев.

"Победата на бойното поле обаче няма да бъде достатъчна. Истинската битка тогава тепърва ще започне - битка с идеологията на тероризма, за сърцата и умовете на хората, за правото на демократично развитие. Необходим ни е план за предотвратяване на възпроизвеждането на "Ислямска държава", която процъфтява в региони с ниско икономическо развитие, социални неравенства, етнически и религиозни противоречия. Именно тук е ролята на Европа - нашият горчив опит може да послужи за урок как да живеем заедно в мир и разбирателство", каза още той.

В конференцията взеха участие и заместник-председателят на ПЕС Джен Роаял, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай, редица членове на Европейския парламент и на националните парламенти от страни-членки на ЕС, политически лидери от региона на Близкия Изток и Северна Африка, представители на Арабския социалдемократически форум, неправителствени организации и агенции на ООН и други.

В рамките на посещението си Станишев проведе и двустранна среща със заместник-министър председателя на Иракски Кюрдистан Кубад Талабани, по време на която бяха обсъдени както политическото сътрудничество, така и европейската помощ за бойните действия и за икономическото възстановяване на региона. След срещата Станишев сподели: 

"Г-н Талабани специално отбеляза интереса на неговото правителство към български експерти в редица области и потенциала за по-активни бизнес връзки. С оглед на ситуацията, нашето отсъствие тук е необяснимо". Посетени бяха и бежански лагери в близост до Арбат и Пешмерга.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини