От х:

Днес в x:

Лавров: Загреб да каже с какво застрашаваме Балканите

Руският външен министър Сергей Лавров дипломатично, но твърдо отблъсна хърватските обвинения, че Русия подклажда опасно напрежение на Балканите.

Това става ясно от негови изказване, цитирано днес от ТАСС и БТА.

"Русия би искала да се запознае с конкретни факти, подкрепящи думите на президента на Хърватия за предполагаеми опити на Москва да провокира нови конфликти на Балканите чрез Сърбия", заяви Лавров в интервю за агенция "Спутник".

Русия, според него, е готова да обсъди такива факти със Загреб.

На 1 декември хърватският президент Колинда Грабар Китарович обвини Русия в опити да се намесва в ситуацията на Балканите, използвайки своето влияние в региона. Тя не изключи възможността това да доведе до нови конфликти в бъдеще.

"Аз познавам президента на Хърватия госпожа Грабар Китарович. Ние с нея установихме нормални отношения още когато тя бе министър на външните работи на Хърватия", каза по същия повод руският пръв дипломат.

"Странно ми е – продължи той - да чувам такива думи от ръководител на държава, с която Русия иска да дружи по същия начин, по който и с всички други държави на Балканите и на европейския континент."

Тъй като говореше в Белград, Лавров не отмина трънливия въпрос за сръбско-хърватските отношения.

Някога "съюзни републики", Сърбия и Хърватия се оказаха смъртни врагове в почти всички "юговойни" преди 20-ина години.

За отношенията им е станало дума вчера, на съвместната пресконференция на руския министър с първия вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич.

"Прозвучаха не малко факти, които говорят за това, че Хърватия се въоръжава, военизира се и придобива такива видове оръжия, които е трудно да нарича отбранителни. У нашите сръбски колеги възниква въпросът, против кого се купуват тези настъпателни въоръжения",каза Лавров.

Руският външен министър вчера и днес е в Белград. В програмата му са включени среща с ръководството на Сърбия и участие в среща по линия на Черноморското икономическо сътрудничество.

Коментари в сайта

Последни новини