От х:

Днес в x:

Равносметката: 26 сринати къщи, 1,5 млн. лева жп щети

26 жилища в Хитрино са сринати след влаковата експлозия в Хитрино и трябва да се възстановят. Около 1,5 млн. лева пък ще струва изграждането на разрушената жп инфраструктура, по предварителни оценки на транспортното министерство.

Данните съобщи финансовият министър в оставка Владислав Горанов след извънредното заседание на правителството.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че държавата ще помогне на всички, включително на частните собственици за възстановяване на щетите, а причината е морална – инцидентът е станал при ползване на национална инфраструктура.

Той обясни, че ситуацията е най-сложна именно при хората, които са загубили домовете си.

Ще се преценява кои от тях имат възможност да прекарат следващите месеци при роднини и кои имат нужда да ползват временни жилища от типа фургони или подобни. Подготовката за разполагане на временни жилища вече тече и това трябва да е факт в следващите дни, за да може, когато започне строителният сезон, да започне изграждането на нови къщи, информира Дончев.

По думите му в момента е много важно помощта да бъде фокусирана, за да не се окаже, че някой има няколко печки или хладилници, а друг е останал без къща.

По-рано днес правителството в оставка гласува 10 млн. лева от бюджета за мерки и дейности за преодоляване на щетите от тежкия жп инцидент – по сметките на община Хитрино и на социалното министерство. През фонд "Социална закрила" ще се финансира извънредна социална програма за общината.

Социалният министър Зорница Русинова обясни, че целта на програмата, която ще бъде възложена на общината до петък, е да се посрещнат индивидуалните нужди на всяко домакинство. На място експерти ще подпомогнат общината това да стане максимално бързо и да се отпуснат средства.

"Надявам се, че в следващите 1-2 години с адекватните действия, които предприемаме, ще можем да възстановим нормалното битуване на хората и живота в общината", каза Русинова.

100 души, работещи по програми за заетост, пък имат готовност да помогнат на общината за разчистване и други дейности.

Томислав Дончев обясни, че европейският фонд "Солидарност" не може да бъде ползван, тъй като не става дума за големи суми, за които той се задейства.

От ЕК обаче е получено одобрение в аванс за "препрограмиране" на средства от две оперативни програми. По ПРСР може да се финансира всякакъв тип публична инфраструктура и МЗХ е получило задача в координация с кмета да изясни нуждите.

По програма "Транспорт" могат да се използват средства за жп инфраструктура. Точните суми за момента обаче не са ясни.

Когато стане ясно кой е виновен, държавата и общината трябва да търсят обезщетения за претърпените вреди от отговорните лица и от застрахователите, обясниха министрите.

Общинското имущество е застраховано, както е по закон, съобщи Дончев. Той обаче допълни, че нито държавата, нито общината могат да чакат дългите съдебни процедури и трябва да се задействат веднага.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини