От х:

Днес в x:

Цената на софийското билетче за транспорт влиза в съда

За 9 декември е насрочено делото за цената на билета на градския транспорт в София.

Новата цена от 1.60 лв. влезе в сила от 1 юни, след като беше приета от Столичния общински съвет (СОС). Срещу това решение бяха подадени 42 жалби от граждани и организации, които бяха обединени в едно дело.

Един от жалбоподателите - Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", оспорва посочената наредба изцяло, поради съществени нарушения при приемането ѝ, както и поради противоречията ѝ с отделни закони.

Един от основните мотиви в жалбата е свързан с това, че СОС не е компетентен да решава за цените на градския транспорт. В неговите правомощия са единствено цените за таксиметровите превози на територията на общината. От сдружението посочват, че наредбата на общината не може да урежда основни положения, които са уредени със закон и напомнят, че цените на останалите услуги се формират при свобода на договаряне, конкуренция на пазара и търговските практики.


Вторият пункт, по който от сдружението атакуват наредбата, са основанията за издаването ѝ. Според решението на СОС основанието е разпореждането с имущество на общината, но на практика имуществото на градския транспорт принадлежи на самите транспортни дружества, "което означава, че само те и единствено те могат да издават актове по управление на това имущество."

Според сдружението също така липсва финансова обосновка и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, каквото е изискването в Закона за нормативните актове. Това от своя страна е съществено нарушение, което е самостоятелно основание за отмяна, се посочва в мотивите. Атакуват се и текстовете, с които СОС възлага на кмета за делегира правомощия на длъжностни лица на служителите дружество. Става въпрос за контрольорите, които на практика издават наказателни актове от името на кмета.

"Столичният общински съвет няма правото да придава такова качество на лица от частно дружество, каквото безспорно е Центърът за градска мобилност, с наредба и то в противоречие на Наказателния кодекс и на Закона за административните нарушения и наказания", се посочва още в жалбата. С нея се оспорва и възможността полицаи да придружават контрольорите, тъй като това е в противоречие със Закона за МВР.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини