От х:

Днес в x:

600 гимназисти от Езиковата са пели в хор “Лира” за 30 г.

    С изложба от фотоси във фоайето на Езиковата гимназия в Хасково днес бе отбелязана 30-тата годишнина от създаването на хор “Лира”. На тържеството присъстваха създателката и първи ръководител на формацията Стефка Младенова, както и настоящия диригент Вела Казакова. За мястото на училищния хор в историята на гимназията говори директорът Деян Янев.

    600 хористи са минали през хор “Лира” за тези години, стана ясно от думите на Стефка Младенова, която си спомни първите години от създаването и укрепването на формацията. “Имало е време, когато хорът е наброявал 96 хористи, макар че обикновено броят им е бил между 60 и 80. Амбицията ми в началото бе да създам смесена формация, защото и дотогава съществуваше девически хор. В началото момчетата имаха известни притеснения, но след първите бурни аплодисменти станаха по-уверени”, разказа Стефка Младенова.

    “Имаме и 6 хорови семейства. Ходили сме на лагери и понякога там пламваше любов”, допълни тя. Едно от тези семейства – Жанета и Ленко Матанови, присъстваше днес на тържеството в гимназията. “Има вече и много деца в тези хорови семейства, така че май можем да направим и детски хор”, каза още Стефка Младенова.

    В “Лира” са пели и доста известни личности, както и някои политици. В хора са се изявявали сегашният шеф на агенцията за насърчаване на инвестициите Стамен Янев, както и депутатът Делян Добрев.

    От 2008 година ръководството на хора поема Вела Казакова, която го води до днес.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Da
      Darin
      11 -1
      15:38, 6 дек 2016
      Липсвате ми! Само напред и нагоре!
    Последни новини