От х:

Днес в x:

Ресторант пържи 300 килограма шаран за Никулден

    В края на бул. „България“ в Хасково на Никулден по обед се разнася аромат на вкусна пържена риба. Навръх празника магазинчето за риба с ресторант се пука по шевовете. Опашка се извива и пред трите модула в магазина - щанда за прясна риба, касата, на която плащат, следва и щанд за почистването на рибоците. А накрая е най-примамливата витрина - на топлата кухня, откъдето клиентите прибират поръчаната предварително гозба за празничната трапеза.

    Магазинът с ресторант работи целогодишно, но днес е особен ден за персонала.

    Цената на килограм жив шаран е 6.80 лв., почистването е с два лева отгоре. За кило приготвен за трапезата шаран се плаща 10 лева. В ресторанта предлагат още есетра, пъстърва, тлостолоб, сом.

    Кило толстолоб струва 3,70 лв., а с изчистването цената е 6.70 лева. Поръчките за пържен шаран са завалели още преди две седмици. Приготовленията вчера са вървели буквално до полунощ. Но тази сутрин работата е стартирала с почерпка от именника в тима Николай Димитров. След това всички са заели местата си като огромен оркестър в концертната зала.

    Сутрешните часове били по-спокойни, но по обяд положението е нажежено като котлоните в кухнята, на които се пържи шарана. И пуши отвсякъде като от скарата с намятаните пъстърви. Насред екипа като диригент на оркестър работата ръководи собственичката Христина Джигова. Концертмайсторът в кухнята пък е главният готвач Мария Цветкова. Тя върши най-тънката работа - внимава за финалния златист цвят на шарана. А за това си има малка тайна - 50 на 50 смес от царевично и бяло брашно. Царевичното е хрупкавата златиста коричка, а бялото е да не прегаря бързо рибата отгоре и вътрешността й да остане сурова, разяснява Христина Джигова. Но добавя, че като във всеки занаят майсторлъкът е в усета - на готвача „да му идва отвътре“. „ Важно е колко е силен огънят - трябва да е нито много силен, но не и недостатъчно, а за това отговаря главната готвачка. Мария си има и точен момент, когато да вади парчето - не трябва да е като старо злато, а като току що излъскан златен пръстен!“.

    А майсторката Мария добавя: Най-важното нещо за вкусния пържен шаран е самата риба да е хубава, както се казва, да е сладка.

    Затова и собствениците на рибния ресторант Джигови, които преди години са стопанисвали язовир и са се занимавали със зарибяване, много професионално са подбрали доставчиците си. Шаранът и толстолобът идват от Старозагорския край, есетрите са от развъдника в Кърджали, пъстървата - от Чепеларско, а средиземноморските видове като ципура и лаврак зареждат от Гърция.

    По груби изчисления на персонала днес ще бъде приготвен около 200-300 килограма пържен шаран.

    Има и много запазени места в ресторанта за довечера, когато именниците ще се съберат с близки и приятели да празнуват Никулден.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      .k
      .kjhn
      24 -5
      14:20, 6 дек 2016
      Страхотно я приготвят, а колко вино пие тази рибаааа... Честит празник на всички именици, св. Николай да бди над вас, когато сто по море и суша! Наслука на рибарите!
    • 2
      13
      131313
      19 -15
      14:49, 6 дек 2016
      Красимирче колко ти платиха за тази статия?????????
      • Е
        е
        9 -12
        14:50, 6 дек 2016
        ако бяха си платили за рекламата сигурно щеше да има и телефони, аз МОЛЯ за телефоните
    • 3
      Че
      честит празник на всички
      8 -12
      14:49, 6 дек 2016
      Може ли такива работи - защо не напишете телефон,... Виж коментара
    • 4
      13
      131313
      12 -5
      15:11, 6 дек 2016
      Те не разнасят по домовете пък и що се редите на опашка на таз висока цената зеленчуковия пазар в магазина шарана е пет лева чистенето е един лев за брой а там и за чистене дерат кожи да не говорим че в лидл чистен шаран е 4,00 лв/кг
    • 5
      13
      131313
      6 -3
      15:22, 6 дек 2016
      Те не разнасят по домовете пък и що се редите на опашка на таз висока цена на зеленчуковия пазар в магазина шарана е пет лева чистенето е един лев за брой а там и за чистене дерат кожи да не говорим че в лидл чистен шаран е 4,00 лв/кг
    • 6
      Ал
      Алоо
      5 -7
      15:38, 6 дек 2016
      От тази мизерия на зеленчуковия пазар и да ми го подаряват няма са го взема !
      Икономията майка на мизерията
    • 7
      Ри
      рибар
      1 -1
      18:11, 6 дек 2016
      в ресторант ,,златна рибка ,, шарана е перфектен
    • 8
      Хр
      Христина
      2 -1
      23:35, 6 дек 2016
      Много смешна "статия". А собственичката вика истерично в квартала, където живее. Пък и не само тя. Всички от семейството - от деца до възрастни, са ужасно гласовити и невъзпитани.
    Последни новини