От х:

Днес в x:

Почина индийската "Желязна лейди"

Хиляди опечалени се стекоха, за да почетат паметта на Джаярам Джаялалита - индийска актриса и един от най-влиятелните полици в страната. Тя беше главен министър на щата Тамил Наду в продължение на пет мандата (1991-2016 г.).

Джаялалита почина на 68-годишна възраст малко преди полунощ местно време на 5 декември след 75-дневно лечение след претърпян сърдечен удар.

Тялото, покрито с индийското знаме, е изложено за поклонение.

За поклонението в южния индийски щат беше ангажирана допълнителна полиция.

Изключителното посвещение, с което тя вдъхновяваше почитателите си и ги караше да я наричат майка, породи и опасения, че смъртта може да предизвика актове на самонараняване или на насилие.

Първите съобщения за смъртта ù предизвикаха сблъсъци между нейни привърженици и полицията пред частната болница, където тя беше настанена.

Засега полицията успява да осигури спазването на реда по време на поклонението, въпреки открито проявяваните емоции сред множеството - много хора плачат открито, а други се удрят в главите и гърдите.

В щата е обявен 7-дневен траур. Централното правителство в Делхи обяви вторник за почивен ден в знак на уважение. Джаялалита ще бъде погребана с национални почести тази вечер.

Джаялалита е родена на 28 февруари 1948 г. в Майсор. Започва кариерата си като актриса и преди да влезе в политиката, участва в повече от 140 филма (от 1961 до 1980 г.). Няколко пъти срещу нея са били повдигани обвинения в корупция, тя дори е била два пъти за кратко в затвора. В крайна сметка върховният съд я оневинява и така проправя пътя към нейното завръщане във властта. Нейните привърженици твърдят, че тя има ключова роля в развитието на Тамил Наду като един от най-влиятелните икономически индийски щати.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини