От х:

Днес в x:

Столичани на протест заради задръстванията на Околовръстното

Жителите на няколко южни софийски квартала излязоха „на среща”, която прераснa в протест тази сутрин заради нерешените с години инфраструктурни проблеми.

„Люлин”, „Суходол”, „Горна баня”, „Овча купел”, „Бояна”, „Княжево”, „Филиповци”, „Бъкстон” и ред други квартали са силно зависими от Околовръстното, което е практически непрекъснато задръстено от бул.”Братя Бъкстон” до АМ „Люлин”. Положението се е влошило след пускането на Северната тангента, като сега пътуването от „Овча купел” до 4-ти километър отнема по един час.

За живеещите в „Княжево” и „Владая” допълнително неудобство е и тежкият трафик от Перник и Кюстендил.

В същото време, вече близо осем години се бави проектът за разширяване на околовръстния път, който в габаритите си по-скоро наподобява квартална улица. Хората се вдигат на протест, след като преди дни от Агенция „Пътна инфраструктура” им съобщили, че работата няма да започне скоро.

„Бяхме изключително разочаровани, когато разбрахме, че АПИ връща идейния проект в Столична община и от 2013 г. не са намерили време да направят тези съгласувания”, коментира една от недоволните.

Инж. Илияна Захариева от АПИ призна, че има „малко забавяне” по отношение на идейните проекти и агенцията е в подготовка за изработка на техническо задание за изработка на техническия проект. Неин колега допълни, че проектът е сложен и е обвързан с два пътни възела – на бул. „Цар Борис III” и на „Горна баня”.

Гражданите се възмутиха, като една от тях посочи, че през 2011 г. общината представила идеен проект за около 50 млн. лв., докато през тази година бившият вече шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров вече говорел за 200 млн. за дъгата и още за отчуждения. „В един момент ще се окаже, че трябва да пращаме есемеси „DMS OKOLOVRASTNO”, за да се изгради”, коментира тя.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини