От х:

Днес в x:

Детски ортопед плаща разходи на пациентите си

Лекар от Пловдив плаща бензина на пациентите си, за да може да дойдат на преглед при него. Пациентите му най-вече са деца с церебрална парализа.

Често д-р Янаки Янакиев дава и импланти, които не се покриват от Здравната каса. Вместо разпилени фактури, на бюрото му има нетипични за един лекар декларации. Всички те са написани собственоръчно от родители на малките му пациенти, съобщава Нова телевизия. 

Случвало ми се е родител да ми се обади и да каже, че нямам пари за пътни и не може да дойде. Ние обаче сме направили нещо на детето му и за да може да проходи, трябва да се направи още нещо, иначе ще остане сакато. Затова аз му казвам да не се притеснява, защото аз ще платя пътните”, разказва д-р Янакиев. 

Така неведнъж той плащал пътните разноски на свои пациенти, които са от цяла България. Наскоро установил, че част от децата не се връщали за следваща операция. 

Установих, че когато някой родител получи парична помощ, той се чувства задължен и не идва на втора или трета операция, защото очаква, че ми дължи нещо и трябва да ми ги върне. По-голям проблем е, когато няма средства за импланти. Касата заплаща само колянната и тазобедрената става, а другите скъпоструващи консумативи не се заплащат”, казва още ортопедът. 

Сумите за импланти са от порядъка на няколко хиляди лева, непосилни за повечето семейства. Те търсели помощ от Фонда за лечение на деца, но без резултат. 

Една декларация прави впечатление: „Аз, Милена Бъбалова декларирам, че получих от д-р Янакиев за дъщеря ми Илейн метален имплант, за което не съм заплатила изобщо”. 

Майката и дъщерята живеят в Пазарджик. 11-годишната Илейн никога не е ходила нормално поради деформация в петата. Така едното  й краче е по-късо. Без операция щели да настъпят усложнения и с израстването Илейн да се придвижва все по-трудно. 

Докато чакали отговор от Фонда, получили обаждане от д-р Янакиев, че ще дари сумата, защото не може да се чака повече за операцията на момичето. 

Илейн ще стъпи на двата си крака през февруари и тогава ще изпълни най-голямото си желание – да бъде отново мажоретка. 

Междувременно декларациите на бюрото на д-р Янакиев продължават да се трупат. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Магдалена
    6 -1
    13:09, 2 дек 2016
    Само не ми е ясно тогава защо ми взе 40 лв.за преглед на тазобедрени стави с ехограф при положение че имам направление,как така това изследване в хасково се поема от здравна каса а при Д_р Янакиев не .Ставаше въпрос за 5 м.бебе.
Последни новини