От х:

Днес в x:

Цветан Цветанов: Бунтът на бежанците е провокиран предизборно

Бунтът на бежанците в лагера в Харманли е провокиран от предизборни политически послания на партии, според заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Има провокатори на тези сблъсъци, това са хора, които присъстват. Има политически послания на партии, които провокират и изразяват инициативност – да си направят шествие и това радикализира местните," коментира Цветанов пред Би Ти Ви. Според него напрежението има отношение и към предстоящия предсрочен парламентарен вот. Той направи паралел с бунтовете в Катуница през 2011 г. и лидери на протести, които са били в общинските листи за изборите.

В навечерието на кампанията за президентските избори пък е имало кампания и протести срещу бежанците в столичния кв "Овча купел", продължи с примерите Цветанов. Той разказа, че радикални групи са биели мигранти от центъра за бежанци в столичния квартал и заради това сега те не излизат сами от центъра, а на групи от по 10-15 души, което пък създава друго усещане у хората в квартала.

Цветанов бил разговарял по темата с председателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачнов, казвайки му, че заиграване с тази тема не води до нищо добро. Каракачанов отрекъл партията му да има отношение към протестите.

Цветанов подчерта, че медицинските екипи е трябвало да пристигнат веднага при обявяването на карантината в лагера в лагера в Харманли.

"Днешният проблем в цяла Европа е нерешим за два дни, ще трябва да се решава с години - чрез интеграция, нормативи на ЕС, дъблинския регламент, който не се изпълнява", каза той. По думите му трябва България да получи достъп до системата "Евродак", чрез която полицията да има информация за задържани мигранти в чужди страни. Така например провокаторът от Харманли е бил задържан в Германия и е излежавал присъди.

Цветанов призова партиите да се ограничат от организиране на протести срещу бежанците и благодари на полицаите за проявения професионализъм в потушаването на недоволството.

Според него е можело да има още повече ранени, ако не са реагирали по този начин. "Всички по стаите си, които не са участвали, са си здрави и няма ранени. Имало е дори призоваване на сирийската общност да излезе и да се включи", каза той.

Цветанов коментира и политическата криза в България. Той е убеден, че ще има предсрочни избори, а Консултативният съвет при държавния глава във вторник ще даде яснота за дата и повече конкретика.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    P
    p
    4 -1
    18:45, 26 ное 2016
    Цецо и той като че ли не е разбрал че не са на Дондуков 2 Бойко и той въобразява си че едва ли не ще дойдат в Банкя да го молят --СПАСИТЕЛЮ върни се че държавата загива Боче сдай партията на друг и си отиде в Банкя яж пий и се весели гледай си охр фирма ИПОН и си живей ОХЕНИ се създай семейство да те мислят за нормален

Още новини

Последни новини