От х:

Днес в x:

Славейковци опознават Родината в чест на патрона Петко Рачов Славейков

Всяка година учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“ се отправят към знакови места, свързани с патрона на училището, около средата на ноември, когато е рожденият ден на бележития българин и патронен празник на най-голямото училище в Южна България.

Част от тези пътувания са станали традиция, въпреки че първоначално са провеждани в рамките на проекти.

Седмокласници от СУ ,,П.Р.Славейков" заедно с класните си ръководители организираха тридневна екскурзия до градовете Велико Търново и Трявна в навечерието на празника. Първият ден отидоха в старопрестолния град, където се запознаха с обстановката, в която е живял великият писател. Видяха родната му къща и със съжаление установиха, че е затворена за посещения от две години, тъй като е в окаяно състояние. Трудно е да се обясни на любознателни седмокласници какво пречи да се поддържа една светиня в добър вид.

На следващия ден многочислената група посети Трявна - града на Славейкови! Там учениците се запознаха с уредника на музея - г-жа Моллова, която им разказа интересни факти за Славейков. Последният ден беше посветен на други интересни забележителности, които не липсват в този район на България.

Седмокласниците участваха и в още една екскурзия, също започнала като реализиран проект и продължила през годините.  По случай 189 години от рождението на великия български поет, публицист, фолклорист и политик славейковци от школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов отпътуваха за София, за да се поклонят пред патрона си, да положат цветя и да почистят гроба му. Тази година заедно с по-големите ученици в групата се включиха и седмокласниците от СИП-а на г-жа Диана Паслиева „Свят – човек – слово“. Гимназистите показаха на по-младите си последователи какво правят там ежегодно и ги посветиха в плановете си да направят поредния документален филм, чиято подготовка вече започна със заснемане на кадри именно по време на това пътуване.

Над петнадесет от членовете на Школата „ИстОрика“ посетиха централноевропейските столици Будапеща, Прага и Виена. Екскурзията също бе посветена на празника на училището-17.11.2016 г. и имаше за цел да даде възможност на учениците да усетят  духа на Централна Европа и нейната култура. Не случайно бе избран и моментът на посещение- навършваха се  60 години от събитията в Унгария (от 23 октомври до 10 ноември 1956 г.)

Първата дестинация бе именно столицата на Унгария - Будапеща. Уникалната архитектура, красивата сграда на унгарския парламент, река Дунав, мостът Чейнбридж, Рибарските кули и многото други забележителности превърнаха града в любимата дестинация на „ИстОрика“ и приятели“.

Следващата им спирка, беше Чехия - столицата Прага. Град с уникална история, много исторически забележителности – двореца Храдчани; Карлов мост, с паметникът на светите братя Кирил и Методий; библиотеката –Климентиниум; паметника на Ян Хус, площад Старо место с часовника и т.н.

Но какво е Централна Европа без Австрия? Без Хасбургите? Времето е малко, а австрийската история е много богата и интересна, коментира Димов. Въпреки краткия си престой в австрийската столица Виена,  младите историци успяха да се насладят на някои от най- големите забележителности на града - катедралата „Св.Стефан” ; двореца Хофбург и многото исторически сгради и паметници.

„Екскурзията ме накара да обичам историята още повече“, „Историята наистина е фундаментална наука“, „Радвам се, че се докоснахме до културата и историята на тези държави“ – това бяха една малка част от коментарите на членовете на „ИстОрика“ и техните приятели“.

„Моята цел е да покажа на възпитаниците си, колко уникална е Европа! Колко фундаментална е историята на всяка държава! Искам да покажа на младите един  европейски начин на живот, европейски дух“, коментира ръководителят на школата Димитър Димов.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини