От х:

Днес в x:

Мерак за студентската скамейка: Педагогиката би правото

Педагогиката надмина правото по брой студенти. Това показва шестото издание на Рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката.

Педагогика измести правото от третото място по брой студенти с 12 652 записани да следват за учители. Мераклиите да стават юристи, обучаващи се в родните вузове, пък са 10 605, с което професионалното направление минава с позиция надолу – на четвърто място.

Най-много записани има в икономическите специалности – 52 069, следвани от администрация и управление с 23 305 студенти, отбелязва "Монитор".

Традиционно Алма матер и Медицинският университет са лидери по рейтинг. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на челно място в 21 от 25 класации в които участва.

Техническият университет–София, има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет – София пък е първи в 5 от 5 класации, в които обучава студенти. С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София.

Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини