От х:

Днес в x:

Европейските институции не бяха готови за това, което им сервира България

Европейските институции не бяха подготвени за това, което ще им сервира България след членството си. Те едва сега започват да се усещат за какво става дума и поради това засилват натиска си върху страната. Това каза в интервю за агенция Фокус Цветозар Томов, директор на социологическа агенция "Скала".

Според него се изчерпва изчаквателната позиция на европейските институции спрямо България.

"Аз лично се надявам този натиск да продължи да се засилва, защото той е единственото ефективно средство, което може да ограничи корупцията в България", смята Томов.

По думите му през 2009 г. няма да има кардинална разлика в отношенията между България и ЕС, в сравнение с тази година.

"Българските власти ще се опитват да въведат относителен ред в управлението на европейските фондове с променлив успех. Вече създаденото недоверие към възможностите на българската държава да гарантира използването на тези финансови ресурси по предназначението им ще засилва натиска и опитите за контрол от страна на европейските институции и това ще бъде дълготрайна характеристика на отношенията между Брюксел и София. Защото просто няма никаква възможност бързо с магическа пръчка да бъдат ликвидирани тези проблеми в страната. Те изискват време и продължителен натиск от страна на европейските институции. Българската държава е доста крадлива, казано съвсем простичко", подчерта Цветозар Томов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини