От х:

Днес в x:

Шарков пренарежда на Хасковска сцена пирамидата на образите в „Хеда Габлер“ без сценични хватки

    Един от емблематичните текстове на норвежкия драматург Хенри Ибсен „Хеда Габлер“ ще заживее свой живот на Хасковска сцена под интерпретацията на режисьора Крис Шарков. Заглавието е премиерно на Хасковския театър „Иван Димов“ .

    „Това е пиеса на един много важен автор в световната драматургия на 20-ти век. Тази пиеса е много емблематична и ключова и която не налага някаква радикална интерпретация за преосмисляне на темите, които поставя пред проблематиката на 21 век.”, казва Крис Шарков.

    Режисьорът е за първи път на хасковска сцена. “Хубаво е, че в хасковския театър в последно време има възможност за поставянето на така наречените режисьорски представления. За мен е много важно режисьорският театър да продължава да живее по някакъв начин, да не свикваме с лесното, и публиката да прави пряк контакт с пиесата“, отбеляза като плюс за работата си в театър “Ив.Димов” Крис Шарков. “Хеда Габлер”, която поставя сега,  е поредната Ибсенова пиеса, към която той посяга. “Ибсен изключително много добре пасва на съвременното общество, на това неолиберално и глобално в последните години общество, в което живеем. Ибсен като че ли познава болестите на съвременния човек. От това, което той е предусещал в края на 19 век, в момента е изключително трудно дори да се освободим -тази криза на личния живот, кризата в семейството, това, че личният комфорт и успех винаги изместват истината. Тези неща, като модели на обществото, Ибсен ги е предусещал много отдавна. И обществото от тогава е развило неговите страхове, припознало ги е като свои. И в този смисъл, ако „Хеда Габлер“ за времето си е била извънредна пиеса, сега е по-скоро банална. Абсолютно разбираема е. Затова и продължавам да се оглеждам и аз през Ибсен и мисля, че ще го правя още.“, прави разрез на своите усещания към работата на големия норвежки драматург режисьорът.

    Някои от актьорите, които е поканил в екипа си за пиесата режисьорът познава добре и вече е работил по други проекти с тях. Биляна Георгиева, която влиза в ролята на Теа Елвстед, обаче за първи път играе под негова режисура.

    Георгиева е завършила преди една година театралната академия и премиерната пиеса за Хасковския афиш през ноември е неин дебют на голяма сцена. Признава обаче, че дебютната роля й е по-скоро вълнуваща.

    Ина Добрева, влиза в многопластовия образа на Хеда Габлер. Тя работи с режисьора Крис Шарков за трети път. Приятно й е, че заедно са потънали в света на Ибсен и искрено се радва, че е в точно този екип, събран от Шарков. Според нея, всяка съвременна жена на възрастта на Ибсеновата героиня може да открие нещо от себе си в образа на Хеда. „Като послание обаче ми се иска Хеда Габлер да стигне до зрителя, до хората, които се вълнуват, защото смятам, че терзанията, които героинята ми носи са актуални и днес. Има една болезненост в нея, в пиесата, за която трябва да се говори и днес“, казва младата актриса.

    Ивайло Драгиев също за първи път работи с Крис, но познава сцената на Хасковския театър от гостуването си в друг спектакъл на нея. Режисьорът му е поверил ролята на Айлерт Льовборг. За героя си актьорът казва, че е много различен от самия него, но именно това е предизвикателството.

    Образът на Юрген Тесман предава в „Хеда Габлер“ на Крис Шарков Благой Бойчев. Интересното за актьора е, че това е първия проект в държавен театър, в който той участва. „Радвам се че се хванах с точно с този екип, който е прекрасен и точно на тази сцена, която също е прекрасна“.

    Както за Ина Добрева, така и за Васил Читанов, работата с Шарков в тази пиеса е поредна. Двамата с режисьора се познават много добре още от залите на НАТФИЗ. Работил е друг път и с Добрева. В „Хеда Габлер“ Читанов влиза в кожата на Съдия Брак.

    Работата си в „Хеда Габлер“ авторът на костюмите Илияна Кънчева приема като доразвиване на идеите от друг спектакъл, в който е била част от екипа на Крис Шарков.

    За първи път тя работи обаче със сценографа Ралица Тонева, работа,  която усеща като пасване и определя, като добро взаимодействие.

    За решението си на сцената да има огромни огледални стени, като част от атмосферата, Ралица Тонева казва, че са натоварени със символика като част от интериора, но чрез тях, като част от декора се търси и контраст между нещо стабилно архитектурно и нещо, което е подвижно и креативно, за да се създаде един свят, който има няколко плана между различните линии в пиесата.

    „За мен е важно тази постановка, в която режисьорската намеса е сведена до минимум, да мине през образите, а не през някакви външни модернизации, да мине през смисъла на текста и търсенето на хората. Тази постановка цели и точно това-да пренаредим пирамидата на образите, без сценични хватки.“, казва още за пиесата, чиято премиера ще е на 18-ти ноември, този четвъртък, от 19 часа Режисьорът Крис Шарков. Той отправя и специална покана към младите хора на Хасково и тези, които очакват от театъра нещо ново и небутафорно, да станат част от представлението „Хеда Габлер“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Pr
      prost
      3 0
      21:30, 17 ное 2016
      Нещо не разбрах. Хем " режисьорският театър да продължава да живее по някакъв начин, да не свикваме с лесното, и публиката да прави пряк контакт с пиесата", хем "За мен е важно тази постановка, в която режисьорската намеса е сведена до минимум ... " и "да мине през смисъла на текста и търсенето на хората".
      Явно съм много прост.
    • 2
      Ха
      хасковски зрител
      0 -1
      20:34, 18 ное 2016
      Хасковският театър беше номер едно от извънстоличните театри! Сега е един театър, превърнал се в средство за печелене на пари. То, кой не постави пиеси на хасковска сцена: Мариус Куркински ли, съмнителен е за мен и като актьор и като режисьор, Иван Савов ли, отдавна забравен от публиката актьор, прави се в последно време на режисьор- смешен, кой ли не на хасковска сцена репетира. Защо обаче, много просто, за да се вземат едни пари, сега им казват бюджет на постановката. Всичко това го заложи като "схема" - Боил Банов. Много елементарен човек. Дълги години експлоатира хасковския театър само за едно, да слага един парички в джоба.Много мога да говоря по въпроса за хасковския театър.Излишно ще бъде. Не си струва. Но трябва да отбележа - дебело, администрацията на театъра е ужасен сбор от хора, които не работят за театъра, а за себе си първо. Театъра - кучета го яли. Не си струва да пиша повече, но е крайно наложително в хасковския театър да се назначи директор, който да сложи нещата в ред. Настоящият директор е далече от истината за администриране в театъра.Нужна е промяна! Тотална!Нужно е и обществено обсъждане! Категорично! Незабавно! Веднага! Още днес!Веднага трябва да се извърши финансова ревизия от независими одитори!Да се уволни главния счетоводител- самозабравила се лелка от кв. Болярово!След нея настоящия директор, който не може да се справи с функциите си. Да се назначи нов екип от управленци на театъра в Хасково!Защото ме е срам да минавам покрай театъра и да гледам всеки път едно и също - пияниците от театъра, Антон, Румен и т.н., те се знаят! Срам, срам!
    • 3
      Зр
      зрител с очи
      1 0
      22:15, 19 ное 2016
      гледах постановката на "Хеда Габлер"! Бях впечатлен от съвременния прочит. За първи път на българска сцена се дискутират европейски теми. Млад състав от актьори, които играят без капка фалш и преструвки. Това е един много успешен млад режисьор, който има бъдеще. За мене беше щастие, че гледах постановката и я препоръчвам на всички млади хора.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини