От х:

Днес в x:

Д-р Вачева: Почти през ден се раждат недоносени бебета

    Между 10 и 12% от новородените бебета са недоносени. Тази година в АГО Хасково са се родили общо 802 деца, като между 80 и 90 от тях са с тегло под нормата. Това означава, че всяка седмица по едно-две бебета се раждат преждевременно. Освен родените в Хасково има и по 20-30 деца на година, които идват от други родилни домове в областта. Така всяка седмица почти през ден постъпва по едно недоносено, но няма някаква ритмичност или регулярност. Данните съобщи началникът на Отделението за новородени и недоносени деца в МБАЛ Хасково д-р Надя Вачева по повод Световния ден на недоносеността. Някои от тези деца са родени с тегло едва 900-1000 грама, което изисква отглеждането им в кувьоз. „В практиката ми е имало новородени по 700 грама, които са оцелели. Пределът е 450 грама“, каза д-р Вачева. Колко време бебето трябва да остане в специалния изолатор, зависи от развитието му, но обикновено това става при достигане на термина. Най-дългият престой за бебе е 108 дни в хасковското АГО.

    Отделението за новородени и недоносени деца разполага с 12 кувьоза и понякога те се оказват недостатъчни за всички бебета. В момента там има 8 недоносени деца, както и 3 нормално родени. Не рядко се налага в един изолатор да се слагат по две.

    Процентът на преждевременните раждания напоследък се увеличава и горе-долу във всички родилни отделения в страната клони към 12 на сто. „В някои родилни отделения, например в Сливен, съм чувала, че процентът стига до 14“, каза д-р Вачева. Причините за преждевременно раждане са комплексни – могат да бъдат от страна на майката или от страна на плода. Обикновено това са заболявания на майката като високо кръвно, инфекции, прекалено голяма или прекалено малка възраст на родилката. Такива са малолетни майки на 13-14 г. или родилки над 40 г. В момента в родилното отделение в Хасково има представителки и от двете групи – най-младата майка е на 15 г., а най-възрастната – на 41 г. Сред причините за недоносеност са още многоплодната бременост, нископрикрепена или отлепена плацента.

    Важно е обаче всяка бременна жена редовно да посещава женската консултация, защото тогава проблемите се откриват навреме и се правят опити те да бъдат лекувани. Но има родилки, които не посещават консултациите и там вече няма как да се помогне, ако има патология. Разчита се на природата, смята още специалистът.

    Всяко недоносено бебе има специфични проблеми. Едно недоносено не е умален модел на доносеното, както много хора смятат, все едно не се нуждае от нищо особено, а просто да наддаде малко в теглото и време за да порасне. „Основният проблем е, че техните органи и системи са незрели и не са готови да функционират извън майчината утроба. Ние се опитваме с поставянето им в кувьоз при оптимална температура и влажност да имитираме майчината утроба и да им помогнем“, обясни д-р Вачева.

    За съжаление през 2016-та има и шест смъртни случая. Това са много незрели бебета, много болни. 

    Малко след обед днес медиците се подготвяха за раждане на поредното бебе, което трябваше да стане със секцио. Спасяването на майки и новородени е ежедневие за медиците. Професията обаче много взема, но и дава много. „Взема сили, напрежение, свободно време, здраве, но пък удовлетворението е голямо. При нас с приключване на работната смяна не прекъсва мисълта за това, че си оставил бебе в тежко състояние. Продължаваш да го сънуваш и да мислиш дали си направил всичко, какво можеш да направиш, за да му помогнеш. Дори у дома чуваме пулса на мониторите и апаратите, няма сън“, разказа още д-р Вачева.

    По повод днешния Световен ден на недоносеността хасковската АГО получи дарение – пулсоксиметър от софийска фирма.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ва
      ваня
      10 -1
      09:10, 18 ное 2016
      Поздравления за това което правите д-р Вачева . Да сте живи и здрави .
    • 2
      То
      Тодор
      1 0
      10:51, 18 ное 2016
      Това добре, ама защо само д-р Вачева е на снимките? В това отделение няма ли други работещи и заслужили да бъдат снимани доктори и акушерки?
    Последни новини