От х:

Днес в x:

Ден на размисъл преди балотажа в неделя

Днес е денят за размисъл преди балотажа на изборите за президент на България, на който се явяват ген. Румен Радев (БСП) и Цецка Цачева (ГЕРБ). В бюлетината има и опция "Не подкрепям никого", тъй като гласуването е задължително.

Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 13 ноември ще започне в 7.00 часа сутринта и ще продължи до 20.00 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 21.00 часа. Право да гласуват имат 6 834 278 души - те са навършили 18 години, не са лишени от свобода или поставени под запрещение.

В столичния район "Младост", където за кмет могат да гласуват 88 882 души, ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и кандидата на протестиращите за зелени площи Десислава Иванчева.

В страната са разкрити 12 418 изборни секции, като в 500 от тях има възможност да се гласува с машини, като вотът ще се зачита. В чужбина ще има 325 секции в 71 държави, като само във Великобритания ще бъдат 53, а в Турция и САЩ - колкото лимита от 35.

Наблюдателите ще са 2069, от тях 45 са международните. Те са от 6 държави. В паралелното преброяване на резултатите на президентските избори на изхода от секциите за гласуване (exit poll) ще участват 1668 анкетьори от шест агенции - "Алфа Рисърч" ООД, "Галъп Интернешънъл Болкан" ЕАД, "АФИС" ООД, "Екзакта Рисърч Груп" ЕООД, "Сова 5" и "Маркет Линкс".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини