От х:

Днес в x:

Възможно е България да връща пари по САПАРД

"Възможно е България да бъде санкционирана да връща пари, платени вече по втората мярка по програма САПАРД", заяви пред БНР Константин Паликарски, заместник-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

"Ами, възможно е. Винаги когато се окаже, че нарушенията са прекалено голяма част и става въпрос за твърде много пари съществува т. нар. "механизъм за финансова корекция", при който вече се връщат не парите от конкретния проект, който е разкрит като измама, а България като държава трябва да върне определен процент от цялата субсидия, която е получила по съответната мярка", обясни Паликарски.

По думите на заместник-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" мярката е тази, по която са повечето от нашумелите случаи, свързани със стари машини в преработвателната индустрия и други подобни. Той допълни, че не е ясно колко пари е възможно да се връщат, както не е известно и колко процента може да бъде подобна финансова корекция.

"Абсолютният максимум, който може да бъде върнат е цялата сума на средствата, платени по мярка 2 за изминалите години - около 20 млн. евро. Опитваме се да си съберем парите от тези фирми, което никак не е лесна работа. Някои от тях няма да бъдат възстановени, защото примерно се оказва, че фирмата не съществува, не извършва дейност", каза още Паликарски.

Същевременно той изрази мнение, че САПАРД е единствената програма, която е изградила вътрешни механизми и ги прилага толкова стриктно и ефективно, че е успяла да убеди европейските партньори, че нещо в нея се е променило. Това е и причината, поради която тя е удължена.

На въпрос дали от САПАРД разполагат с достатъчно данни за фирмите, които обвиниха в злоупотреби, зам.-директорът на фонд "Земеделие" отговори, че всеки, който има информацията, с която са разполагали те, би трябвало да постъпи по този начин. Извадените фирми са тези, които са в момента част от нашия регистър за нередностите.

"Спрямо тях сме установили, че има сериозни нарушения, регистрирани като съмнения за измама. Всички материали са предадени на прокуратурата", каза още Паликарски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини