От х:

Днес в x:

Нов повод за засилване напрежението между Русия и САЩ

Русия и САЩ имат нов повод за допълнително обтягане на отношенията.

Москва обяви, че не е приемливо заявеното намерение от американската страна да не допусне руски наблюдатели на изборите си за президент. Ако все пак ни бъде отказано, ние няма да го забравим, предупреди зам. министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Новости.

Думите му са по повод това, че властите в Тексас, Луизиани и Оклахома са отказали да има руски наблюдатели на вота на 8 ноември.

Американските власти дори са предупредили посолството на Москва във Вашингтон, че има вероятност и от съдебно преследване, ако техни наблюдатели се появят в изборните секции. Съветът на САЩ към руснаците, че могат да наблюдават изборния процес по линията на ОССЕ.

Искам да напомня на всички, които в момента се опитват за пореден път да ни поучават, че САЩ от много време не са канили никакви международни мисии на изборите си. Те въобще по принцип не са канили, коментира Рябков. Необходими са огромни усилия тази практика да бъде променена, заявява още руският дипломат.

По думите му и до момента Русия има претенции от фундаментален характер относно мисиите на ОССЕ за наблюдаване на изборните процеси - дейността и критериите, по които се съставят заключенията. Според руската страна организацията не отчита мненията на всички участници в наблюдението, а само на тези, които са от държави, ръководещи организацията.

Затова Русия иска да участва със самостоятелни наблюдатели и САЩ прекрасно знаят защо е така, но заблуждават общественото мнение, изтъква още Рябков.

Ако ни бъде отказано по политически причини, ще си направим своите изводи. А американските колеги не бива да разчитат, че ще забравим това и в бъдеще, когато им се поиска да наблюдават нещо у нас, няма да си припомним как постъпват в дадената ситуация, категоричен е заместникът на Лавров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини