От х:

Днес в x:

Полша разсекретява документи за катастрофата край Смоленск

Министерство на отбраната на Полша публикува видео от срещата на бившия премиер на страната Доналд Туск с руското държавно ръководство в деня на катастрофата над Смоленск през 2010 година, когато загина полският президент Лех Качински.

Ту-154 се разби край Смоленск, като на борда му освен Качински се намираше и голяма част от полския политически и военен елит. Загинаха всички 96 души.

Както заяви по-рано тази седмица военният министър Антони Мачеревич,Туск е провел вечерта на 10 април 2010 година "тайни" преговори с Владимир Путин (тогава премиер на Русия), президента Дмитрий Медведев и министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу. Според коментара на Мачеревич съдържанието на разговорите противоречи на информацията, която официално е предоставена на Международния авиационен комитет.

Разговорът се води в присъствието на няколко десетки души, между тях и тогавашния министър на транспорта Игор Левитин. Срещата се провеждакъсно вечерта, най-вероятно на мястото на катастрофата. На Туск подробно се обяснява траекторията на движение и направлението на лайнера.

На видеото Путин и Шойгу обясняват на Доналд Туск, че ако самолетът е продължил движението си още 800 метра, той би се сблъскал в сградата на фабрика.

"На около 8 километра, където височината трябва да е около 60-80 метра, има "светло" на дърветата на височина 8 метра. В резултат на това, само на 200 метра от тук е първият сблъсък със земята. И заради това, че шасито му е било спуснато, лайнерът се преобръща. След това е възникнал пожар, който е бил потушен в първите седем минути, обяснява Шойгу.

Самият Доналд Туск, коментирайки изявлението на Мачеревич, подчерта, че на срещата се присъствали руски и полски оператори, както и много хора, затова и думите на министъра той оценява като "тежка политическа патология".

Според анализа на Международния авиационен комитет за трагедията евиновен пилотът, който е отказал да използва резервно летище. Също така екипажът на самолета не е бил достатъчно подготвен и полетът не е бил планиран добре.

Полша сформира нова комисия за разследване на катастрофата и преди месец представи предварителен доклад, според който лайнерът е започнал да се разрушава още във въздуха, на около 900 метра от мястото на катастрофата.

Според изявлението на комисията тя разполага с пълната версия на записите.

Те посочват, че преди падането на Ту-154 са отказали генератор, двигател и сензор за височина

Мачеревич обяви, че ще разсекрети документи, свързани с трагедията.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини