От х:

Днес в x:

Всеки пети българин с леко психическо разстройство

Всеки пети у нас е имал някакъв тип леко психическо разстройство. Това прави почти 20 % от населението на страната, съобщиха на пресконференция от Националния център по обществено здраве и анализи.

В най-честия случай лекото психическо разстройство се изразявало в агресия или тревожност.

От тежки психически разстройства страда 1 % от населението ни.

От центъра обясниха, цитирани от БТА, че всеки един българин може да каже, че някога се е сблъсквал с леки форми на тревожност и депресия. До увреждане на функционирането на организма на можело да се стигне, но се намалявала работоспособността на хората.

Едва 400 са джипитата у нас, които са обучени да разпознават пациенти с психични разстройства.

Директорът на Центъра по обществено здраве доц. Христо Хинков алармира, че разходите за психиатрична помощ в страната ни са крайно недостатъчни. Те представлявали само 2 % от общите разходи за здравеопазване.

Хинков изброи редица проблеми, които стоят за решаване. Сред тях са ниско финансиране, липса на защитени домове и дневни центрове, висока степен на психиатрична стигма, липса на цялостна политика в областта, дискриминиращо законодателство. Това обаче не били всички проблеми, на които трябвало да се намери решение.

Представителят в Световната здравна организация за България Михаил Околийски изтъкна, че предстои да бъде направено ново проучване за психичните разстройства в България. То щяло да обхване детската възраст. Последното такова проучване било правено в периода 2003-2007 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    доин кихот
    1 0
    20:54, 19 окт 2016
    Как всеки пети бе Ми то 80 процента са за психушката а там с амитриптилин до побъркване

Още новини

Последни новини