От х:

Днес в x:

Как се влюбих в скамър

Романтична интернет измама взе неочакван обрат.

Когато Мария Грете за пръв открила, че 58-годишният датчанин, в когото се влюбила, всъщност е 24-годишен нигерийски скамър, 62-годишната шведка била силно разстроена, но скоро чувствата и се променили.

“Най-ужасното не бе фактът, че ме е лъгал, а че изгуби своята невинност”, казва тя.

Взаимоотношенията на Грете с Джони (това не е истинското му име) започнали след безгрижна нощ, която жената прекаралала с приятелките си. Те на шега и създали профил в сайт за запознанства. Няколко години преди това Грете преживяла травмиращ развод, и приятелките и решили, че е време да започне нова връзка.

Скоро след това вълнението около новия и профил и отминало и Грете, която работи като учител по изкуствата, художник и арт терапевт, престанала да посещава сайта.

“Получавах съобщения, че някои се е свързал с мен, но никога не ги четях”, казва тя.

Докато един ден решила да отвори сайта.

“Все още не знам защо. Като че ли някакъв скрит подтик ме накара да го направя”

Едно от съобщенията било от човек, описващ себе си като датчанин, израснал в Южна Каролина, строителен инженер по професия, работещ по проект във Великобритания, вдовец ,с един син - студент в Манчестър.

“Привлече ме атмосферата и нещо в думите му. Писахме си известно време, а след това той ми се обади от британски номер”, казва Грете.

Жената останала изненадана, че не успява да определи акцента му, но не се замислила по-задълбочено върху това.

Джони и казал, че се подготвя за пенсионирането си и планира да се установи в Швеция. Притежевал наследствена къща в Дания, но искал да я остави на сина си, Ник.

“Исках да се срещна с него, защото го харесах. В него имаше нещо, което не бях забелязвала преди в нито един мъж. Нещо невинно, което ме озадачи”, казв Грете.

Тя отдала всички тези черти на консервативното възпитание и изолирания начин на живот.

Джони и се обадил, за да я информира, че се намира на летище Хийтроу, и след това още веднъж, за да обясни, че е пристигнал в Нигерия. Дори и дал да говори с Ник. В следващото си обаждане, заявил на Грете, че се намира в болницата в Лагос.

Разказал, че били нападнати, че синът му е прострелян в главата и че нямат никакви пари. Банката, чиито услуги използвали нямала клонове в Африка, а преводът от британската сметка щял да отнеме време. Междувременно болницата настоявала за 1 000 евро, за да започне лечението.

“Никога няма да забравя, как се втурнах към офиса на Уестърн Юниън, треперейки, за да преведа парите”, казва Грете. “Единственото, за което мислех, е че двама души се намират в опасност в Нигерия.”

Развръзката се състояла след първоначалния паричен превод. Влошеното състояние на Ник изисквало все повече средства. Лекарите настоявали за още авансови плащания.

Няколко хиляди евро по-късно, Грете осъзнала, че нещо не е наред и спряла да отговоря на съобщенията.

Три седмици по-късно Джони и се обадил и признал всичко. Казал и че не е този, за когото се представя.

“Отговорих му, че вече знам, помолих го да ми разкрие истинската си самоличност и той го направи”

Оказало се, че Джони е 24-годишен безработен нигерийски скамър, завършил университета преди две години.

Описал себе си като “дявол”, който се опитал да измами “една прекрасна жена”.

“Каза ми, че никога не е срещал друга като мен, че от известно време се бори с чувствата си. Обясни ми, че колегите му го предупреждавали да не се влюбва в “клиенти”, но той ги пренебрегнал, защото ми имал доверие и искал да поддържа връзка с мен ”, разказва Грете.

От този момент взаимоотношенията им се променили. Вече нямало настоявания за пари.

“Развих привличане към човека, за когото той се представи......Той все още си беше същия, но с различно име, на различна възраст и с различан история”, казва тя.

Джони и изпратил снимка, но за Грете това не било достатъчно.

“Исках да се срещнем. Исках взаимоотношенията ни да бъдат пренесени в реалността”

След като не успяла да му осигури виза за Швеция, Грете сама решила да отиде в Нигерия.

За пръв път в живота си тя се отправила към Африка.

“Когато го видях на летището в Абуджа, очите ми се напълниха със сълзи, имах усещането, че съм го познавала през целия си живот”

Грете описва двете седмици, прекарани в Нигерия като блажен период, в който романтичните им чувства прераснали в добро приятелство.

Тя се срещнала с приятелите му, много от които също скамъри. Една нощ, докато се забавлявали заедно в местен бар, Грете се замислила, какво би могла да направи, за да промени нещата.

“Запитах се, как бих могла да направя така, че тези здрави, добри, млади момчета да не попадат повече в този капан.”, казва тя.

През последните 6 години, Грете е организирала визитите в Европа на редица африкански художници, за участие в изложби, семинари, конференции и конкурси.

Научила ги е как да търсят международно финансиране, за да подпомогнат работата си.

69-годишната днес Грете е въодушевена от възможността да подобри живота на младите художници.

“Джони ми даде повече, отколкото ми взе. Ако не беше той, никога нямаше да посетя Африка.”, казва тя.

След посещението и в Абуджа, Джони и обещал, че ще се откаже от интернет измамите.

С нейна помощ, той напуснал Нигерия и отишъл да учи в Америка.

Въпреки че оттогава не са се срещали, тя продължава да му оказва финансова помощ, докато не завърши образованието си и не си намери работа в американския петролен сектор.

Те все още се чуват често, а миналата година, Джони купил една от нейните картини.

“Той ми е много скъп”, каза Грете. “Помоли ме толкова пъти да му простя, казах му, че най-важното е той сам да си прости”

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини