От х:

Днес в x:

Хакери пробиха акаунта в ”Туитър” на белгийския вицепремиер

Хакерска атака бе извършена вчера срещу акаунта в "Туитър" на белгийския външен министър, съобщи неговото ведомство, цитирано от Франс прес и БТА.

Пробивът е направен часове, след като белгийската провинция Валония отказа да даде зелена светлина на споразумението за свободна търговия с Канада.

"Туитър акаунтът на Дидие Рейндерс бе хакнат. Последните съобщения там не са от него", написа министерството в социалната мрежа.

В акаунта на Рейндерс, които е и вицепремиер на Белгия, бе публикувана снимка на бившия канадски министър-председател Стивън Харпър с нецензурно послание.

Пет часа, след като бе публикуван, постът още стоеше в акаунта на Рейндерс, който е сред основните поддръжници на търговското споразумение ЕС-Канада.

Съюзът ЕС отправи вчера ултиматум към Валония да даде до петък съгласието си за споразумението, но той бе отхвърлен от валонския лидер Пол Маниет.

Отказът на Маниет, който настоява за повече гаранции в областта на земеделието, социалната сфера и околната среда, създава опасност изобщо да не се стигне до споразумение между ЕС и Канада.

"Сключването на официално споразумение не бе възможно, защото Румъния, България и Белгия все още имат резерви", каза вчера пред журналисти германският министър на икономиката Зигмар Габриел след специална среща с колегите си от ЕС в Люксембург, предаде Ройтерс.

Държавите от съюза имат време до петък да одобрят споразумението за свободна търговия с Канада, каза словашкият министър на икономиката Петер Жига. Министърът, чиято страна е ротационен председател на ЕС, е цитиран от ДПА и БТА.

Канадският премиер Джъстин Трюдо трябва да лети идната седмица до Брюксел, за да подпише споразумението СЕТА, заедно с европейските си колеги. Но държавите членки на ЕС първо трябва да дадат съгласието си; това се очакваше от свиканата вчера за целта среща .

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че трябва да се намери решение до петък, когато приключва двудневната среща на евролидерите. "Нашите канадски приятели трябва да знаят дали да си купуват билети, или не", допълни тя.

"Намираме се в абсурдна ситуация. Споразумението е държано за заложник от парламента на (белгийската провинция) Валония и не можем да го отблокираме", каза пък министърът на икономическото развитие на Италия Карло Календа.

Церемонията по подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) е планирана за среща на високо равнище ЕС-Канада на 27 октомври.

Жига припомни, че България и Румъния също имат резерви към сделката, произтичащи от визовия въпрос с Канада. Отава изисква от гражданите на двете страни да кандидатстват за визи, за да посетят Канада, въпреки че канадците могат да пътуват в ЕС безвизово.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини