От х:

Днес в x:

Властната поза е нож с две остриета, твърдят учени от Харвард

Властната поза би могла да увеличи увереността ви на работното място, но съществуват места, на които тя по-скоро би ви навредила.

Доказано е, че позата с разкрачени крака и ръце на кръста влияе на нивата на тестостерон и кортизол в мозъка и би могла да подобри представянето.

Психологът от Харвард д-р Ейми Кади твърди, че има случаи, в които трябва да избягвате подобни пози на работното място, например по време на съвещания. Те ще накарат колегите ви да отвърнат поглед от вас, чувствайки се по-скоро застрашени от явната демонстрация на превъзходство.

За да докажат тезата си, Кади и колегите и провели няколко експеримента, в които участниците били помолени да разгледат серия изображения на мъже и жени, в някои случаи заели властна поза, а в други – поза демонстрираща покорство и безсилие.

С помощта на различни технологии изследователите проследили погледа на участниците – къде се фокусира и за колко дълго.

“Различията в реакциите на хората бяха поразяващи”, твърди Кади.

Когато гледали изображения на човек в доминираща поза – с разкрачени крака и ръце на кръста, погледът на участниците бързо се плъзгал от лицето към краката на човека или встрани от него.

Когато участниците наблюдавали изображения на хора в поза издаваща подчинение, погледът им бил фокусиран върху лицето.

Според Кади хората несъзнателно имитират езика на тялото на събеседника си, за да направят взаимодействието си с него по-гладко. Но понякога, когато между двама души има силно несъответствие във властово отношение, езикът на тялото на единия допълва този на другия. “Човекът на по-висока позиция ще заеме възможно най-властната поза, докато позата на подчинения ще излъчва все повече безсилие” , казва Кади.

“Целта ни обаче е да изглеждаме уверени и спокойни, а не така все едно се опитваме да доминираме. Трябва да преобладава близостта, а не сплашването. Демонстрацията на власт ще остави по-малко пространство за хората в стаята – физически и емоционално”, категоричен е ученият.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини